Hög inflation påverkar dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 5,1 procent under juni jämfört med samma månad 2021. När en prisjustering gjordes beräknades försäljningsutvecklingen till -6,1 procent.

Historiskt hög inflation i juni påverkar försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln. Foto: Mostphotos

Priser för livsmedel och alkoholfria drycker höjdes med 11,2 procent under juni månad enligt SCB:s Konsumentprisindex. Historiskt hög inflation har bidragit till prishöjningarna.

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade samtidigt med  5,1 procent enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Det gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln kan beräknas till -6,1 procent.

- Med den prisjusterade försäljningstillväxten på -6,1 procent kan vi anta att konsumenterna nu antingen handlar mindre eller köper billigare produkter, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i ett pressmeddelande.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades fredag den 15 juli 2022

Senaste

Dysenteriträff i Falkenberg

Med anledning av återkommande fall av dysenteri framför allt i mellersta Halland, togs ett gemensamt beslut av Gård & Djurhälsan, Lundens Djurhälsa och Per Wallgren på SVA att genomföra en branschöverskridande träff kring ämnet. Inbjudna var transportörer, representanter för slakterier och veterinärer verksamma i området. Utöver information om dysenteriläget blev mötet även en chans för deltagarna att bygga nätverk både inom sin egen yrkesgrupp men även mellan olika aktörer.

 

Kommentera