En ny biogödsel som kan ersätta importerad handelsgödsel

På Alviksgården Lantbruk AB produceras biogödsel i pelletsform från gårdens grisar. Produkten är både klimatsmart och konkurrenskraftig.  

 

Foto: Madeleine Rapp


Alviksgården Lantbruk AB utanför Luleå drivs av Mikael Hugoson. Tillsammans med teknikleverantören Purac AB har företaget med hjälp av en ny anläggning, tagit fram en biogödsel som bara innehåller fem procent vatten. 

– När du har komprimerad gödsel som vi har, så kör du över åkermarken en gång i stället för femton, för att få samma näringsinnehåll, och det betyder ju att det går åt mycket mindre diesel när vi ska sprida det, säger Peter Csirmaz som arbetar på Alviksgården med att marknadsföra den nya biogödseln och anläggningen. 
 

Foto: Madeleine Rapp

Inhemsk råvara

Det finns inga tillsatser i Alviksgårdens biogödsel, och genom processen man använder utvinns även rent vatten, kväve, kalium och fosfor, vilket är en otrolig möjlighet enligt Peter. 

– Vi vill komma ifrån fossila bränslen och att handla av exempelvis Ryssland. Vi behöver inte köpa in detta från andra länder, för vi har det redan på våra gårdar i Sverige. 

Pelletsen gör det också möjligt att undvika näringsläckage. Den fungerar lite som en svamp och expanderar vid kontakt med vatten. Det räcker med den fukt som redan finns i jorden. 

– Det blir som en bank med långsamt kväve. Efter att man spridit ut det och så kan växterna tillgodogöra sig vad de behöver vid behov. Det ger även en jordförbättrande effekt, tack vare att den innehåller organiskt material, förklarar Peter.

Produkten har redan blivit klassad som EU-ekologisk. Under sensommaren ska den även genomgå en Krav-revision. I september håller man den officiella invigningen och därefter ska produkten börja säljas och testas på allvar. 

– Den som köper då, köper ju inte hela sitt beroende utan en täppa, och så ger vi lite stöttning. Vi vill ha ambassadörer som ska testa produkten. 

En inkomstkälla

Produkten kan användas av både eko-­bönder och konventionella och kan även utgöra en inkomstkälla. 

– Vi producerar cirka 2 000 ton. Av det använder vi själva ungefär 25 procent, så vi har 1 500 ton över som vi kan sälja, säger Peter som också räknar med att produkten kommer vara konkurrenskraftig jämfört med andra produkter på marknaden. 

Pelletsen går att producera med gödsel från alla djurslag. Inom fem år hoppas Peter att flera anläggningar ska ha öppnat runt om i landet, och att Sverige på sikt inte behöver köpa in konstgödsel om tillräckligt många börjar producera pellets på egen hand. 

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 07 augusti 2022

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera