Förslag: Sänkt skatt på bensin och diesel

Från och med den 1 januari ska skatten på diesel och bensin sänkas, så att det priset blir en krona lägre vid pump. Det är regeringens och Sverigedemokraternas första gemensamma budgetförslag.

Regeringen och Sverigedemokraterna lägger fram sitt första budgetförslag gällande drivmedel. Foto: Thinkstock

Under torsdagen presenterades tre åtgärder som rör drivmedel och transport; sänkt skatt på drivmedel, sänkt reduktionsplikt samt bibehållet reseavdrag med högre milersättning.

När det gäller drivmedel är förslaget är energiskatten ska sänkas med 80 öre per liter tillfälligt, från och med 1 januari 2023.

– Bensin och dieselskatt är ett förslag i en kombination av åtgärder. 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, till SVT.

Man vill också tillsätta en utredning för att nå målet om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå om 6 procent.

När det kommer till de skattelättnader för arbetsresor som skulle trätt i kraft vid årsskiftet slopas dessa av den nya regeringen. I stället vill de höja milersättningen från 18,5 till 25 kronor.

Regeringens nya budget presenteras i sin helhet den 8 november.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 oktober 2022

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera