Förslag: Sänkt skatt på bensin och diesel

Från och med den 1 januari ska skatten på diesel och bensin sänkas, så att det priset blir en krona lägre vid pump. Det är regeringens och Sverigedemokraternas första gemensamma budgetförslag.

Regeringen och Sverigedemokraterna lägger fram sitt första budgetförslag gällande drivmedel. Foto: Thinkstock

Under torsdagen presenterades tre åtgärder som rör drivmedel och transport; sänkt skatt på drivmedel, sänkt reduktionsplikt samt bibehållet reseavdrag med högre milersättning.

När det gäller drivmedel är förslaget är energiskatten ska sänkas med 80 öre per liter tillfälligt, från och med 1 januari 2023.

– Bensin och dieselskatt är ett förslag i en kombination av åtgärder. 6,7 miljarder kronor satsar vi på att sänka skatten redan nu till årsskiftet, säger SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, till SVT.

Man vill också tillsätta en utredning för att nå målet om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå om 6 procent.

När det kommer till de skattelättnader för arbetsresor som skulle trätt i kraft vid årsskiftet slopas dessa av den nya regeringen. I stället vill de höja milersättningen från 18,5 till 25 kronor.

Regeringens nya budget presenteras i sin helhet den 8 november.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@grisforetagaren.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 27 oktober 2022

Senaste

Dansk grisveterinärutbildning på besök i Sverige

Efter flera års uppehåll startade återigen den danska fagdyrlægeuddannelsen i november 2020. Under ledning av Inge Larsen och Ken Steen Pedersen som är adjunkt respektive professor vid Köpenhamns universitet, påbörjade elva praktiserande grisveterinärer då den två­åriga vidareutbildningen inom grismedicin. Av dessa elva deltagare är det fyra svenska grisveterinärer och samtliga svenska djurhälso­organisationer är representerade.

 

Kommentera