Svenska mästare i chark

I slutet av oktober gick Chark-SM av stapeln. Över 70 företag tävlade med totalt cirka 650 produkter om utmärkelserna. Här listas produkterna som fick titeln Svensk mästare inom 18 olika kategorier.

Ett glatt vinnargäng från Gudruns, som bland annat blev Svensk mästare i kategorin falukorv. Foto: Boel Ferm

Falukorv:

Gudruns

”Med ett helhetstänkt från färg till form uppnår denna produkt en karaktär som hyllar falukorven.”

Köttbullar och hamburgare:

HKScan Sweden, Cheddarburgare

”En hamburgare som sortimentet breddar med en god och krämig cheddar! En grillklassiker i ny kostym. Jävligt gott helt enkelt!”

Julskinka:

Signal & Andersson Charkuteri, Gårdsmärkt Julskinka

”Julskinkan har ett karaktäristiskt utseende och form. Skinkan har en tradionellt uppskattad konsistens och mycket god smak, med en bra balans mellan sötman och sälta. Juryn ser fram emot årets julbord med denna skinka i högsätet.”

Kokta helköttsprodukter:

Fåddman, Yakiniku 

”Denna produkt ger både hemmaköket och restaurangen möjlighet att njuta av en ny fräsch japansk mat. Den goda smaken och den spännande upplevelsen kommer att tilltala en bred publik. En produkt i tiden.”

Rökta helköttsprodukter:

Carlströms Kött & Chark, Flatrökt skinka

”En flatrökt skinka med ljuvlig röksmak! Med stor skicklighet och kunskap har man lyckats få fram en underbar skinka med en perfekt sälta och sötman.”

Lufttorkade/Kallrökta hela köttprodukter:

Fam. Hansen Charkuterier, Lufttorkad fläskkarré Coppa

”Denna coppa fångade juryn direkt med sin fantastiska doft och underbara smak. En riktigt värdig vinnare!”

Klassiskt kryddade korvar:

Gudruns, Wienerkorv

”En wiener av högsta klass! Hög kötthalt, den rätta konsistensen och utmärkt knäpp. Tillsammans med en mycket väl avvägd kryddning och svensk köttråvara är det den perfekta wienerkorven för varje tillfälle.”

Milt kryddade korvar:

Korvdelikatessen i Gbg, Ostkorv

”Hantverksmässigt yttre, gjort med perfektion. Ost med härlig hetta, ingen diskussion!”

Starkt kryddade korvar:

Gudruns, Peperoni

”En smakrik alspånsrökt korv med perfekt kötthalt och en bred användbarhet till grytor, pizza, grilla. Utsökt värmd!”

Grillkorv, skinnfri:

Lindvalls Chark, Ost och bacon

”Smakrik och god korv med fyllig ostsmak och välbalanserad kryddning.”

Ello i Lammhult Chark fick pris för bästa Isterband. Foto: Boel Ferm

Isterband:

Ello i Lammhult Chark, Lammhults syrliga isterband

”Ett underbart Isterband där man har använt ett genuint hantverk och fått fram fantastisk god smak och balanserad syra.”

Kallrökt, torkad korv:

Fam. Hansen Charkuterier, Pepparsalami

”En snygg salami med god doft och fantastisk smak. En hantverksprodukt som gör succé på tapasbrickan.”

Rökt påläggskorv:

HKScan, Sweden Halmstadsalami

”Ett mästerligt hantverk. En samstämd harmoni av smaker som gör sig lika bra på smörgåsen som på tapasbrickan.”

Pastej och sylta:

Ludvig Sörensen, Bredbar pastej

”En krämig balanserad klassisk produkt som infriar alla attribut när det gäller en bredbar pastej.”

Traditionell chark:

Signal & Andersson Charkuteri, Gårdsmärkt sidfläsk

”Saftigt marmorerat sidfläsk med balanserad sälta som vid stekning ger fin stekyta och mört slutresultat.”

Bacon och rökt sidfläsk:

Helmut Walch Charkuteri, Restaurangbacon

”Underbar färg på produkten, bra att steka och en fantastisk smakbalans mellan röksmak och sälta.”

Signal & Andersson Charkuteri fick pris för Sveriges bästa julskinka, traditionella chark och färskkorv. Foto: Boel Ferm

Färskkorv:

Signal & Andersson Charkuteri, Färskkorv Gårdsmärkt vitlök&timjan

”En mycket elegant färskkorv! Distinkt men ytters välbalanserad kryddblandning där både vitlök och timjan får smaklökarna att sjunga!”

Vego, lakto-ovo vegetarisk eller vegansk:

HKScan Sweden, Vego middagskorv 

”Om ni hör något i luften som surrar är det juryn i Götet som hurrar. För en fantastisk vegetarisk middagskorv som nockade charkuteristerna. Kan det bli bättre än så här.”

Hedersutmärkelse Årets smakförnyare:

Andersson & Tillman, Rospiggen

”En riktigt läcker korv smaksatt med tradition och innovation.”

 

Läs mer om fler vinnare:

https://kottchark.prenly.com/p/kott-chark/2022-11-01/r/14/26-27/1357/682275

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 31 oktober 2022

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera