Tjeckien drabbat av ASF igen

Tjeckien och Belgien är de två länder i EU som på senare år haft afrikansk svinpest (ASF), men lyckats utrota smittan. Nu står det dock klart att Tjeckien är drabbat igen. 

Tjeckien bekräftar att ett vildsvin med ASF påvisats i norra delen av landet, nära den polska gränsen. Foto: Mostphotos

Det var i juni 2017 som Tjeckien drabbades av ASF på vildsvin i förra vändan, då i landets södra delar. Efter idogt arbete med att utrota smittan fick landet dock tillbaka sin status som ASF-fritt i början av 2019. 

Men nu är Tjeckien alltså drabbat igen. Den här gången har smittan påvisats i ett dött vildsvin i närheten av Nove Mesto i Liberec-regionen i norra delen av landet. Fyndplatsen ligger enligt Pig Progress bara tre kilometer från polska gränsen och det faktum att smittan spridits i stor omfattning i Polen de senare åren, gör att spridning över gränsen är en trolig teori bakom hur smittan nu åter finns i Tjeckien. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 december 2022

Senaste

Var med och för svensk grisproduktion framåt – sänd ditt produktionsresultat från WinPig

I år behöver du ha sänt ditt resultat senast den 29 februari för att det ska komma med i beräkningen av medeltalet för 2023. Det gäller resultat både från smågris-och slaktgrisproduktionen. Insända resultat behandlas anonymt och det är de tekniska resultaten från produktions-/omgångsrapporten som sänds. Inga ekonomiska mått kommer med i sändningen. Medeltalet för 2023 beräknas utifrån omgångar/perioder med slutdatum under 2023, det är alltså dessa som ska sändas. Nedan beskriver vi hur du gör för att sända resultatet.

Kommentera