Statsministern: El-läget är relativt akut

I dag uppmanade Ulf Kristersson återigen svenska folket att spara på elen, för att få ner de höga elpriserna och minska risken för tillfälliga bortkopplingar från elnätet.

Foto: Axel Adolfsson

– Läget är relativt akut. Vi vill inte skapa panik på något sätt men vi vill säga att det är ett svårt problem och att det finns betydande risker, sade Ulf Kristersson under fredagens pressträff som han höll tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

– Nu vill vi be svenska folket att spara el för att minska riskerna för bortkopplingar, sade han och underströk att många redan aktivt tänker på att spara el på grund av de höga priserna men att situationen nu är pressad.

Väldigt höga elpriser väntas

Läget är som allvarligast i södra Sverige och där väntas elpriserna bli väldigt höga under den kommande tiden och risken för bortkoppling är enligt Kristersson påtaglig.

En orsak till problemet är enligt regeringen den minskade produktionen av kärnkraft i södra Sveriges elområden. Särskilt nedstängningen av Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, som i dag tas tillfälligt ur drift för underhåll.

Behöver plana ut kurvan

För att klara de höga topparna vill de göra det lättare för företag och privatpersoner att följa elprisets utveckling. Eftersom risken att bli bortkopplad från elnätet blir mindre om elanvändningen minskar under de timmar på dygnet när flest använder el.

– Varje kilowattimme räknas. Vi behöver fortsätta platta ut och plana ut kurvan, sade Ebba Busch.

Enligt Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe kommer Sverige under helgen och i nästa vecka behöva importera el från exempelvis Norge och Polen.

Läs mer regeringen åtgärder för att dämpa elpriser och motverka risken för bortkoppling.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 december 2022

Senaste