HKScan säljer sin verksamhet i Baltikum

HKScan säljer sina aktier i de baltiska dotterbolagen AS HKScan Estonia, AS HKScan Latvia och UAB HKScan Lietuva, som tillsammans utgör affärsenheten Baltikum. Köpare är estniska AS Maag Grupp.

HKScans baltiska produktionsenheter finns i Rakvere, Tabasalu och Viiratsi i Estland och Jelgava i Lettland. Nu säljer HKscan dotterbolagen till estniska AS Maag Group. Foto: Mostphotos

– Försäljningen av den baltiska verksamheten kommer att förbättra HKScans lönsamhet och stärka dess balansräkning. Dessutom kommer avyttringen att öka vår förmåga att förbättra vår operativa effektivitet och att genomföra vår långsiktiga strategi att växa till ett mångsidigt livsmedelsföretag, säger HKScans tillförordnade vd Juha Ruohola, i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen är 90 miljoner euro, varav 20 miljoner euro är villkorad. Av den fasta köpeskillingen på 70 miljoner euro kommer 55 miljoner euro att betalas vid transaktionens slutförande och resten under de kommande tre åren.

Det estniska livsmedelsföretaget AS Maag grupp har funnits i över 25 år, och är verksamt inom kött- och mejeribranschen. Företagets omsättning 2021 uppgick till 233 miljoner euro och man har cirka 1 000 anställda i Estland, Polen och Finland.

– Förvärvet av HKScans baltiska verksamhet kommer att hjälpa Maag att stärka sin position och uppnå fulla synergier på den baltiska marknaden. Detta kommer också att ge oss bättre livsmedelssäkerhet i turbulenta tider, säger Roland Lepp, styrelseordförande för AS Maag Grupp.

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 14 december 2022

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera