”Vi är ett alternativ till den traditionella anställningsmodellen”

Det är brist på arbetskraft inom lantbruket, och många tar hjälp av utländsk personal. A1 Staff är ett bemanningsföretag som riktat in sig på att hjälpa utländska företagare att komma till Sverige och jobba som F-skattare eller etablera sig som svenska företagare.

– Eftersom vi förmedlar arbetskraft som bara är företagare så är det viktigt att veta att vi är ett alternativ till den traditionella anställningsmodellen. Våra personer, precis som en svensk företagare, är inte en del av arbetsgivar-löntagarmarknaden. Utan de är företagare och kan jobba mer fritt. Man gör serviceavtal mellan alla parter och det är det som styr, säger Alexander Broch, grundare av A1 Staff. Foto: Isabella Odmark

A1 Staffs modell går ut på att de hjälper svenska företag, bland annat lantbruk, att hitta personal från andra länder. Men i stället för att förmedla anställda har de alla egna företag, och A1 Staff hjälper dem att få F-skatt i Sverige. Vid längre och kontinuerliga kontrakt, kan de även få hjälp att bli svenska företagare. 

– I dag förmedlar vi från sex olika länder, det är Litauen, Polen, Slovakien, Tjeckien, Bulgarien och Portugal, säger företagets grundare Alexander Broch.

Han berättar att de även jobbar inom andra branscher än lantbruket.

– Vi har exempelvis folk inom hotell & restaurang, bilvård och byggnation. Modellen är den samma, men just lantbruket har blivit dominerande eftersom det är en sådan brist på arbetskraft där.

Hjälp med annonser

Om man som lantbrukare söker personal och vill ha hjälp från A1 Staff kontaktar man dem, och så hjälper de till att lägga ut en jobbannons i andra länder. Det kostar inget att annonsera via dem.

– Vi vill få kunderna att lägga ner mycket tid på att försöka skapa så bra annonser som möjligt. För de är ute och tävlar på europeiska marknaden, och en kille eller tjej som söker jobb kan lika gärna åka till Holland eller Tyskland, säger Alexander och fortsätter: 

– Annonserna publiceras först på vår hemsida, men sen har vi nyckelpersoner i varje land som ser till att publicera annonsen på webbsidor som är vanliga för rekrytering i landet. Man använder även sociala medier.

Alexander berättar att det i början var mest företag inom frukt och grönt som använde deras tjänst, men att det har ändrats.

– Djurhållningen stiger väldigt mycket. Det verkar vara brist på personal inom mjölkning.

Alexander berättar att under en sommarsäsong är det mellan 50 och 100 personer som i dagsläget kommer till Sverige via A1 Staff för att jobba inom lantbruket.

– Vi hjälper personerna som kommer hit. De får resorna betalda och vi har nyckelpersoner som följer dem under resan och som de kan prata med om något går fel. Vi ger dem även basinformation om deras skyldigheter. För det betalar våra kunder en förmedlingsavgift som finansierar verksamheten, säger Alexander.

Hur stort är intresset att komma hit och jobba?

– Det är inte så att det är ”wow, vi vill till Sverige”, utan det känns mer som att det är villkoren på gårdarna som styr. Ofta bryr de sig inte om i fall det är Holland, Tyskland eller Sverige.

Hur länge är folk här och jobbar?

– De kortaste uppdragen som vi tycker är lönsamt är två månader, svarar Alexander men tillägger att en del också kommer hit och provjobbar innan de får uppdraget.

– För dem kan det ju hända att de bara kommer på ett test och misslyckas. Eller de kan själva säga att de inte gillar gården och vill åka hem.

Har ni några krav på gårdarna som söker personal?

– Minimikrav från vår sida är att det ska finnas ett adekvat boende, då menar vi att man ska ha tillgång till fullt utrustat kök och badrum. Gärna ett eget sovrum, men vid korta uppdrag kan det vara delade rum. Tillgång till Wifi är väldigt viktigt, för de vill prata med familj och vänner hemma.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 januari 2023

Senaste

Space presenterar utvalda innovationer

Den franska husdjursmässan Space öppnar upp sin 37:e årgång i Rennes den 12-14 september. Bland 37 utvalda och prisade innovationer syns flera för gris. Men grisningsboxar, som annars brukar vara ett stående inslag bland mässnyheter, lyser med sin frånvaro bland utmärkelserna. Kanske är inredningsbranschen avvaktande i väntan på EU:s nya djurskyddsregler? Hur som helst; här beskrivs några av de produkter som Space valt ut som extra innovativa i år.

 

Kommentera