Dags för Livsmedelsstrategin 2.0
Under tisdagen bjöd landsbygdsminister Peter Kullgren in till kick off för Livsmedelsstrategin 2.0. På plats fanns över hundra personer från livsmedelssektorns alla delar.
Den nuvarande Livsmedelsstrategin är från 2017. Mycket har hänt sedan dess. Det har varit många utmaningar i livsmedelskedjans olika delar som visat på sårbarheten i den svenska livsmedelsförsörjningen. Saker som torka, pandemi, stopp i den globala logistikkedjan och krig, har påverkat. Därför inleder nu regeringen arbetet med en ny uppdaterad strategi.
Hela kedjan
Ambitionen med Livsmedelsstrategin 2.0 är att den ska göra avtryck i hela kedjan. Skapa förutsättningar för stärkt konkurrenskraft, ökad hållbarhet, främja svenska produkter, öka den totala livsmedelsproduktionen samt minska sårbarheten vid en eventuell kris.
– Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som måste fungera vid höjd beredskap och krig. Hela kedjan från jordbruksföretagen till förädlingsföretagen till dagligvaruhandeln är kärnan i vår livsmedelsberedskap. Genom en svensk konkurrenskraftig livsmedelsproduktion i grunden och med företag som kan fortsätta sin produktion och tillhörande logistik även under svåra samhällsstörningar skapas förutsättningar för en stabil livsmedelsberedskap, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande.
Forsatt dialog
Under kick offen fördes diskussioner kring främjande av svenskproducerade varor, Sveriges livsmedelsberedskap och ökad konkurrenskraft i livsmedelskedjan. Nu blir det fortsatt dialog med livsmedelskedjans företrädare för hur man på bästa sätt ska utveckla livsmedelsstrategin framåt.