Minister lunchade på grisgård

En dag i mitten av mars fick Johan Eriksson besök hemma på gården. Besökaren var inte vem som helst, utan landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). 

Johan Eriksson är grisföretagare på Mycklinge utanför Västerås. Han är även vice ordförande i Sveriges Grisföretagare (SGF), som redan i vintras hörde av sig till landsbygdsminister Peter Kullgrens departement, och bad om ett möte med ministern. 

Något studiebesök i stallarna hanns inte med när Peter Kullgren (till höger) besökte Johan Eriksson (till vänster) på Mycklinge gård. Men mötet blev givande ändå, och allt från näringsrekommendationer till biogas avhandlades. 
Foto: Diana Ayoub

– Vi ville hälsa honom välkommen till nya jobbet och spela in grisföretagarnas frågor. Vi bad om ett helt förutsättningslöst och informellt möte, kort eller långt, var som helst i Sverige, berättar Johan. 

Intresserad av lantbruk

Efter några veckor hörde ministerns kansli av sig och frågade om Kullgren kunde få komma förbi på Mycklinge, i samband med att han var i krokarna för att hålla ett anförande på LRF Mälardalens regionstämma. ”Självklart, varmt välkomna”, blev svaret från Johan.  

– Vi käkade lunch tillsammans och pratade samtidigt om några av de frågor som är aktuella för oss i grisbranschen just nu, berättar Johan, vars intryck är att Kullgren har mycket att sätta sig in i gällande jordbrukspolitik och lantbruk, men att han lyssnar och är mycket intresserad av att lära.

Mötet avslutades med att Johan bjöd in ministern till SGF:s årsstämma och gav honom en knorr-pin – symbolen för alla de mervärden som svensk grisuppfödning står för.

Några av diskussionsämnena under mötet

  • Epizootilagstiftningens framtid och hantering av zoonoser, gällande både mervärde och ersättningar från staten vid spärrar med mera.
  • Rutiner och ersättning i händelse av afrikansk svinpest (ASF) i Sverige.
  • De kommande nya Nordiska näringsrekommendationerna (NNR), där agendan i huvudsak fokuserar på vår näring ur ett hållbarhetsperspektiv medan andra perspektiv så som livsmedelssäkerhet, näringsinnehåll, kroppens förmåga att ta upp de olika näringsämnena, självförsörjningsgrad och förutsättningarna för att producera olika livsmedel på olika ställen till stor del missas. 
  • Grisföretagarnas och animalieproduktionens behov av kapitalförsörjning som bara ökar.
  • Den borttagna skattereduktionen på biogas som staten och EU-kommissionen har på sitt bord och som riskerar att lägga ett lock på hela den gröna omställningen på gårdsnivå om ingen lösning hittas omedelbart.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 mars 2023

Senaste