Åsa Odell lämnar sin post i LRF

Efter 13 år i LRF:s riksförbundsstyrelse meddelar Åsa Odell nu att hon inte ställer upp för omval. Senare under veckan väntas valberedningen presentera förslag till ersättare. 

– Jag skulle säga att alla uppdrag genom åren har betytt mycket för mig och framför allt att ha medlemmarna förtroende i ryggen oavsett uppdrag. Att få förtroendet att vara vice ordförande har betytt mycket för mig, det har varit utmanande, roligt och meningsfullt. Mitt första engagemang var i LRF Ungdomen. En bättre skola kan man inte önska sig i allt från att lära sig föreningsteknik, politisk påverkan och bygga nätverk. Min tid som regionordförande i LRF Skåne är också ett uppdrag som jag värdesatt mycket, säger Åsa Odell om sin tid som förtroendevald inom LRF. Foto: LRF

Åsa Odell har varit engagerad i LRF i 33 år, varav 13 år i styrelsen och de senaste nio som vice ordförande. 

– Det har varit en spännande och händelserik resa, där jag fått förtroende att göra många olika saker och framför allt fått förmånen att representera LRF:s medlemmar i många olika sammanhang. Efter tre decennier med olika uppdrag inom LRF är det dags att göra något annat och släppa fram nya krafter, säger Åsa Odell, i ett pressmeddelande. 

Står upp för svenskt

På frågan om vad Åsa är mest stolt över att ha bidragit med under sin långa tid som förtroendevald svarar hon:

– Det är andra som ska bedöma vad jag bidragit med. Men det är klart att jag är stolt över att ha varit med och bildat ursprungsmärkningen, Från Sverige, som LRF äger tillsammans med Livsmedelsföretagen och Svensk dagligvaruhandel, och där jag i dag är ordförande. Under min tid i riksförbundsstyrelsen har utvecklingen vänt för svensk köttproduktion, och svenskt kött har ökat sina marknadsandelar i Sverige. Bakom det ligger ett medvetet arbete, märkning med svenskt kött, samarbete med handeln där råvaran bytts ut från importerad till svensk, knorrdebatten inför EU-valet 2014, och arbetet med konkreta handlingsplaner, ett brett samarbete mellan branschen, handeln, politiker och myndigheter. Jag känner stolthet över den fina djuromsorg som vi har i Sverige, att vi använder minst antibiotika i EU, och har ett av världens mest hållbara jordbruk. Det är roligt att se hur det i dag är en självklarhet att handla svenskt. Det är extra viktigt att hålla i detta i dessa inflationstider.

Mer tid hemma

Åsa som bedriver grisuppfödning och växtodling tillsammans med sin man i Skåne, hoppas nu få tid att engagera sig mer i familjeföretaget. Hon är även nyvald som ordförande för Länsförsäkringar i Skåne och kommer att fortsätta som ordförande i Svenskmärkning AB. 

LRF:s valberedning kommer att presentera sitt förslag till ersättare i slutet av vecka 13. 

Åsa Odells uppdrag genom åren

LRF:s förbundsstyrelse, styrelseledamot 2010, vice ordförande 2014

LRF Kött, ordförande 2014-

LRF Skåne, ordförande 2005-2011

LRF Ungdom, styrelseledamot och vice ordförande 1989-1998

Cogeca, europeisk bondeorganisation, medlem i presidium 2015-2019

Svenskmärkning AB, styrelseledamot 2015-, ordförande 2021-

Swedish Meats, styrelseledamot 2003-2006

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 mars 2023

Senaste