Sänkning av matpriser kan vara början på priskrig

Lidl började, och nu hänger Ica och Coop på och sänker priset på en rad varor. Anledningen är enligt Svensk Dagligvaruhandels vd att försäljningen har minskat.

Karin Brynell är vd för Svensk Dagligvaruhandel och menar att den affären som har det bästa erbjudandet vinner konsumenterna. Foto: Roberth Björk

– De (konsumenterna, reds. anm.) handlar både mindre och billigare. Så man skiftar från en produkt till en annan och man letar kampanjpriser. Och den som har det bästa erbjudandet, det är den som vinner konsumenten, säger Karin Brynell, vd för svensk dagligvaruhandel, till Sveriges Radio.

Under de senaste två veckorna har tongångarna gått från att det inte går att sänka matpriserna till att flera stora livsmedelskedjor nu ändå sänker priserna.

Pressade marginale

– Det som är problemet är att lite mer långsiktigt förstå; vad gör det här med hela livsmedelssektorn, både på leverantörsidan och handelssidan, där vi nu ser extremt pressade marginaler, säger Karin Brynell. 

Hon menar att det som sker nu kommer bli kännbart för små butiker på landsbygden.

Början på priskrig

Sveriges Radio har även pratat med Arturo Arques som är privatekonom hos Swedbank och sparbankerna. Han menar att prissänkningarna vi ser nu kan vara början på ett priskrig, vilket enligt honom är bra för konsumenten. Men han menar också att konsumenter måste inse att mat kommer vara dyrare framöver.

1980 la hushållen ungefär 20 procent av sin disponibla inkomst på livsmedel, i dag är det runt 13-14 procent.

– Jag tror att vi hushåll får räkna med av olika skäl bland annat geopolitiska men också av miljöskäl att det kommer att bli mer närproducerat och det är dyrare. Så jag tror vi behöver ställa in oss på att livsmedel i framtiden kommer att sluka en större del än vad det har gjort tidigare, av vår disponibla inkomst, säger han till Sveriges Radio.

Läs mer: Lidl Sverige fryser matpriser

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 mars 2023

Senaste

Universitet och näring i nytt samarbete

Varje grisföretagare vet att en engagerad besättnings­veterinär är värd sin vikt i guld. Men för att komma dit krävs både utbildning och intresse, och som veterinär finns det många gånger andra karriärinriktningar som ligger närmre till hands. Genom att ge studenterna inblick i det dagliga jobbet som grisveterinär, hoppas SLU och Gård & Djurhälsan nu att fler får upp ögonen för att jobba med gris, samtidigt som undervisningen säkras.

 

Kommentera