Vårfloden är försenad

I år är vårfloden två veckor försenad. Något som kommer trycka upp elpriset.

Den kyliga våren försenar vårfloden, vilket påverkar elpriset. Foto: Mostphotos

Förväntad tillrinning till vattenkraftverken är alltså försenad i både Norge och Sverige. Det menar Vattenfall som gjort en analys av läget.

– Den prisnedgång som vi normalt ser när vårfloden sätter i gång ordentligt, den kommer att dröja några veckor, säger Per Larsson är produktionsplaneringschef, till Sveriges Radio.

I Sverige och Finland finns det även planerade underhållsarbeten på kärnkraftverken. På lördag kommer kärnkraftsreaktorn på Forsmark 1 att stängas av för underhåll. Detta kommer att påverka effekten i elområde tre, och även elpriset. Men exakt hur detta kommer påverka priserna är lite svårt att sia om, menar Per Larsson då det är många faktorer som spelar in.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 maj 2023

Senaste

Universitet och näring i nytt samarbete

Varje grisföretagare vet att en engagerad besättnings­veterinär är värd sin vikt i guld. Men för att komma dit krävs både utbildning och intresse, och som veterinär finns det många gånger andra karriärinriktningar som ligger närmre till hands. Genom att ge studenterna inblick i det dagliga jobbet som grisveterinär, hoppas SLU och Gård & Djurhälsan nu att fler får upp ögonen för att jobba med gris, samtidigt som undervisningen säkras.

 

Kommentera