Fokus på samarbete mitt i oron

ASF. Den 6 september hände det som inte fick hända; Sverige drabbades av afrikansk svinpest (ASF). ”Vi står inför ett faktum och behöver jobba tillsammans för att lösa det här”, konstaterar Sveriges Grisföretagares ordförande Johan Eriksson. 

Johan Eriksson är ordförande i Sveriges Grisföretagare och kommenterar sitt uppdrag beträffande det svenska ASF-utbrottet:
– Vi ser att föreningens roll i det här är att hålla våra medlemmar informerade och stötta kring det som händer.
Foto: Emma Sonesson

Ett knappt dygn har passerat sedan Sveriges Grisföretagares ordförande Johan Eriksson nåddes av beskedet att Sveriges första fall av ASF påvisats bland vildsvin utanför Fagersta. Även om både ovissheten och oron är stor just nu, menar han att det nu gäller att göra det bästa möjliga av en svår situation. 

– Jag tänker som jag tror att alla grisföretagare gör just nu; oron sprider sig kring hur stor omfattning det här är, och hur stor påverkan det kommer att få på oss. Men i dagsläget vet jag lika lite som alla andra. Vi samarbetar tätt med myndigheterna för att följa utvecklingen vad gäller smittskyddszoner och restriktioner. 

Bra samarbete

Johan är själv grisföretagare och har sin gård utanför Västerås, cirka sex mil från Fagersta där utbrottet är lokaliserat. 

– Närheten till utbrottet bidrar såklart till oron. Men jag känner mig trygg med att vi har en bra länsstyrelse i Västmanland. Vi har en bra kommunikation och samarbete med både länsstyrelsen, Jordbruksverket och SVA sedan tidigare. Det är jag glad för, både som representant för en branschförening och som lokal grisbonde, säger han. 

Biosäkerhet a och o

 Till sina kollegor som känner sig bekymrade på grund av den uppkomna situationen, skickar Johan med tre uppmaningar:

– För det första; sätt dig ner och fundera över gårdens smittskyddsrutiner ett extra varv. Har du gått på en skogspromenad så ska de kläderna inte ens in i omklädningsrummet i grisstallet. Tvätta händerna lite extra, sprita efteråt och gör det du kan! Gå igenom smittskyddsrutinerna igen med dina medarbetare, säger han och fortsätter:

– För det andra tycker jag det är viktigt att man håller sig uppdaterad, både via myndigheternas webbplatser och media. I morgon fredag kommer LRF Kött och SGF arrangera ett webbinarium om situationen klockan 12-13. Det kommer vara myndighetsföreträdare med och jag råder mina kollegor att koppla upp sig på det. 

”Ta hand om er!”

Johan poängterar även vikten av medmänsklighet mitt i allt det svåra. 

– Prata med varandra! Håll kontakten med era grannar, vänner och kollegor som ni brukar prata med, vare sig de är grisföretagare eller inte. Känner man sig orolig är man också alltid välkommen att kontakta oss i SGF:s styrelse, eller representanterna i sin regionstyrelse, säger han och avslutar:

– Ta hand om er, vi reder ut det här tillsammans!

Lunchmöte om ASF

Välkommen att koppla upp dig på lunchmöte om afrikansk svinpest och läget i Sverige, den 8 september klockan 12-13, via LRF Kötts hemsida.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 september 2023

Senaste