Inte den första som smittats

ASF. SVA hoppas kunna begränsa smittan med afrikansk svinpest (ASF) till det drabbade området utanför Fagersta.

Det första provet från ett av vildsvinen kom in till SVA igår (6 september) och visade då positivt för ASF. Foto: SVA

Sedan någon vecka tillbaka har jägare i området utanför Fagersta rapporterat in till SVA att de stött på döda vildsvin, totalt sju stycken. Det första provet från en av individerna kom in till SVA igår (6 september) och visade då positivt för ASF.

Enligt Erika Chenais, statsveterinär på SVA tror man att smittan beror på mänsklig aktivitet, eftersom vildsvinen i Sverige inte kommer i kontakt med de smittade populationerna i Europa. Foto: SVA

– De här individerna hittades väldigt nära varandra. Det är som längst tre kilometer mellan fyndplatserna. Vi tror att det är en begränsad yta och population och att vi kommer kunna bekämpa det här, precis som i andra länder där man haft liknande utbrott, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Svåra att upptäcka

Vildsvin som blir sjuka gömmer sig ofta i buskage och kan vara svåra att upptäcka. Och därför tror Erika att det smittade vildsvinet troligtvis inte är den första som blivit sjuk.

Vad säger det att provet gjorts mitt i Sverige? Jag hade föreställt mig att det första fyndet skulle påträffas vid kusten eller längre söderut.

– Det hade ju vi också gjort, säger Erika.

På SVA har man enligt en tidigare riskbedömning antagit att smitta, om den skulle komma till Sverige, skulle göra detta genom mänsklig aktivitet och påträffas längre söderut än Fagersta. Detta baserat på att vi har vatten runtomkring landet och att våra vildsvin inte själva kommer i kontakt med några smittade populationer. De små vildsvinsstammar som finns i Norge är inte smittade och längre norrut mot Finland finns det inga vildsvin.

– Så vi har ju trott att om vi kommer få smittan, så kommer det vara på grund av att en människa tar med sig smittat material och då är det ju störst risk att det sker längre söderut såklart. Vid de stora färjelägena, rastplatserna och längs de större vägarna. Vi tror fortfarande att det är mänsklig aktivitet, men nu har det skett längre norrut.

Kartan från SVA visar var utanför Fagersta som det smittade vildsvinet påträffats.

Erika säger att risken för att ASF skulle finnas på andra platser i Sverige är liten, och att det i så fall skulle rapporterats in flera fall av döda vildsvin.

Vad hän​der nu?

– Det som kommer hända nu är att Jordbruksverket tar beslut om ett smittat område. En lite större yta än vad vi tror är smittat. Och det kommer finnas restriktioner gällande hur man får röra sig i skog och mark och även för grisägare i det här området, gällande hur man får flytta grisar och så vidare. Och det kommer göras ett aktivt kadaversök i området, för att se exakt var det smittade området är.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 september 2023

Relaterat

Senaste

Skydda grisar och gårdar från gnagarnas grepp: Effektiva sätt att hålla råttor och möss borta i vinter

Nu när den kallare årstiden är här kan man få ovälkomna gäster. Det är dags att se över åtgärderna för att hålla råttor och möss borta. Råttor och möss är vanliga skade­djur inom grisuppfödning och kan orsaka stora problem, både ekonomiskt och hälsomässigt. Dessa gnagare bär ofta på bakterier, virus och parasiter som kan spridas till grisar och påverka deras hälsa, tillväxt och produktivitet. I denna text kommer vi att utforska hur råttor och möss kan påverka grisar, vilka risker de utgör för djurhälsan, och vilka strategier och metoder som kan användas för att bekämpa dessa skadedjur effektivt.

 

Kommentera