”Det är ett bekymmer inte bara för grisbranschen”

ASF. På Tå gård i Romfartuna driver Marit Wirén Toll och hennes man en stor integrerad grisuppfödning. Gården ligger två mil från det området som nu spärrats av till följd av afrikansk svinpest.

– Det är bekymmersamt. Vi är jätteglada att vi hamnade utanför restriktionsområdet. Hade vi hamnat i det hade det varit något helt annat, säger grisuppfödaren Marit Wirén Toll, vars gård är en av de större grisgårdar som ligger nära restriktionsområdet. Foto: Privat

Hur känns det att ASF kommit hit nu?

­– Det är jättedåligt rent ut sagt! Det är ett bekymmer inte bara för grisbranschen. Utan för hela livsmedelsproduktionen och gemene man. Det kommer begränsa oss alla.

Vad kommer du vidta för åtgärder på din gård?

– Vi ser över alla våra smittskyddsrutiner. Det gjorde vi direkt när vi hörde det här, och det är så himla nära oss. Från Fagersta där de har hittat grisarna är det fem mil fågelvägen hit. Det är inte långt. Nu säger de visserligen att smittan inte sprider sig så jättesnabbt från de drabbade grisarna. Men smittan kan ju hoppa genom annat. Det är det man är mest orolig för. Om någon är där och kliver runt och sedan tar med sig smittan så vi får hit den också, säger Marit och fortsätter:

– Visar det sig att vi har smittade grisar i området här då är det katastrof. Då blir det upp med staket och problem med transporter. Det blir väldigt svårt att bedriva någon typ av verksamhet. Ur mitt perspektiv skulle det vara i princip omöjligt.

Du är även projektledare för Agro Västmanland. Vad betyder det här för Västmanland i stort?

– Det handlar inte bara om oss grisproducenter. Det handlar om all livsmedelproduktion. Det är verkligen katastrof ur det perspektivet. Jag pratade med en producent som sitter med i vårt utvecklingsråd. Han är väldigt drabbad med både skogsmaskiner och köttdjur. Han sa ”jag vet inte hur jag ska hantera den här linjen som går rakt genom mitt fält. Får jag tröska det och ta hem det till mina djur? Får jag sälja det? Jag vet ingenting. Det finns inga svar ännu. Han bor i Fagersta och har skogsmaskiner i området där de hittat de döda vildsvinen.

Oväntat men inte orimligt

Enligt Marit har det bara känts som en tidsfråga innan smittan skulle nå Sverige.

– Men man kanske inte hade väntat sig att det skulle bryta ut i Fagersta. Man tänkte någonstans längre söderut längs med en stor Europaväg, där det passerar mycket transporter och lastbilar, säger Marit som är uppvuxen i Fagersta.

– När jag såg vilket jaktlag som hade hittat de döda djuren, så tänkte jag ”är inte det bakom soptippen”. Det är jättenära. I den nordöstra delen av Fagersta har det varit problem med många vildsvin som sprungit på gatorna och rotat i soporna tydligen. Men då kan man också fundera på om det är någon som har köpt en skinka från till exempel Tyskland och slängt i sin soptunna. Vederbörande har kanske till och med köpt den på Ica, det kan vara så illa.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 september 2023

Relaterat

Senaste

Var med och för svensk grisproduktion framåt – sänd ditt produktionsresultat från WinPig

I år behöver du ha sänt ditt resultat senast den 29 februari för att det ska komma med i beräkningen av medeltalet för 2023. Det gäller resultat både från smågris-och slaktgrisproduktionen. Insända resultat behandlas anonymt och det är de tekniska resultaten från produktions-/omgångsrapporten som sänds. Inga ekonomiska mått kommer med i sändningen. Medeltalet för 2023 beräknas utifrån omgångar/perioder med slutdatum under 2023, det är alltså dessa som ska sändas. Nedan beskriver vi hur du gör för att sända resultatet.

Kommentera