”Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar”

ASF. Under lördagen påvisades två positiva fall av afrikansk svinpest (ASF) och under söndagen ytterligare fyra. Tillsammans med det allra första fallet är antalet nu alltså uppe i sju.  

Översikt över hittills provtagna vildsvin i restriktionszonen. Röda prickar symboliserar provtagna positiva (smittade) vildsvin, medan gröna är provtagna negativa. Den större röda pricken representerar två positiva djur. Foto: Skärmbild/Källa SVA

Samtliga positiva fall är inom kärnområdet i restriktionszonen, ett av dem i Norbergs kommun, resten i Fagersta kommun. 

Under söndagen uttalade sig statsepizootolog Karl Ståhl i ett pressmeddelande:

– Sökandet efter kadaver i området fortsätter och under dagen har fler kadaver provtagits som kommer att analyseras under morgondagen. Enligt plan så börjar sökandet i området runt det först påvisade fallet och området utökas allt eftersom. Hittills är resultaten helt enligt våra förväntningar, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

Syftet med att söka efter döda eller sjuka djur och provta dem är att ta reda på i hur stort område smittan är spridd.

Precis som förut gäller att personer som vistas i naturen, oavsett var i Sverige, ska rapportera in eventuella fynd av döda vildsvin via rapporteravilt.sva.se

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 10 september 2023

Senaste

HKScan vill framtidssäkra svensk grisköttsproduktion

Det är medvind för svensk köttproduktion på flera sätt; självförsörjningsgraden har kommit upp på agendan och veganvindarna har vänt. Allt fler inser köttets värde som en näringsrik del av kosten, och djurens betydelse i kretsloppet. På HKScan tror man starkt på svensk grisköttsproduktion. Därför jobbar man på flera fronter för att framtidssäkra den och erbjuda uppfödarna långsiktigt hållbara förutsättningar. Inköpsdirektör Torbjörn Lithell berättar om fyra av pusselbitarna i arbetet.  

 

Kommentera