Asien stoppar svenskt griskött

ASF. Efter att afrikansk svinpest (ASF) hittats i Sverige stoppar nu flera länder i Sydostasien sin import från Sverige.

Grisfötter är en del på grisen som exporteras till Sydostasien. Foto: Emma Sonesson 

Av det griskött som producerades i Sverige förra året, 254 000 ton enligt Jordbruksverket, gick 30 000 ton på export förra året. Det som exporterades var bland annat benprodukter och fetter.

50 procent

Exempel på länder som direkt stoppade sin export när ASF-smittan i Sverige blev känd är Sydkorea, Filippinerna, Japan, Australien, Armenien och Ukraina.

– Mer än 50 procent påverkas direkt när de här länderna stängt sina marknader, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen, till Sveriges Radio.

50 miljoner

Enligt hans initiala bedömning kommer det här leda till uteblivna intäkter på omkring 50 miljoner kronor för den svenska köttbranschen.

– Exporten är en viktig kanal och ger en möjlighet att få ut maximal betalning för produkterna. Vi ser att det här kommer få stora konsekvenser över lång tid, säger Magnus Därth.

Enligt honom jobbar branschorganisationen nu med att förmedla till exportländerna att det bara är ett litet område i Sverige som är smittat av svinpesten, i hopp om att exporten ska kunna få komma i gång igen.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2023

Relaterat

Senaste

HKScan vill framtidssäkra svensk grisköttsproduktion

Det är medvind för svensk köttproduktion på flera sätt; självförsörjningsgraden har kommit upp på agendan och veganvindarna har vänt. Allt fler inser köttets värde som en näringsrik del av kosten, och djurens betydelse i kretsloppet. På HKScan tror man starkt på svensk grisköttsproduktion. Därför jobbar man på flera fronter för att framtidssäkra den och erbjuda uppfödarna långsiktigt hållbara förutsättningar. Inköpsdirektör Torbjörn Lithell berättar om fyra av pusselbitarna i arbetet.  

 

Kommentera