Önskas av regeringen: snabba och målinriktade insatser

ASF. Under måndagen besökte landsbygdsminister Peter Kullgren Västmanland och Fagersta.  Men innan han åkte dit gjorde han ett stopp hemma hos Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare (SGF), som framförde vikten av snabbt och kraftfullt agerande i bekämpningen av den afrikanska svinpesten (ASF).  

Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare, och Tomas Olsson, ordförande LRF Mälardalen i samtal med landsbygdsminister Peter Kullgren under måndagen. Johan fokuserade på ASF och grisföretagarnas dilemman i dialogen, medan Tomas Olsson delgav ministern det allmänna företagsläget i regionen med översvämningar, ökade foderpriser, markskador och så vidare. Foto: Magnus Nystedt/LRF Mitt

Med på mötet, utöver Johan Eriksson och Peter Kullgren, var Tomas Olsson, ordförande för LRF Mälardalen. Målsättningen med mötet från LRF:s och SGF:s sida var att försöka förmå Sveriges beslutsfattare att förstå vidden av den samlade påverkan på lantbruket som sommarens extremväder och utbrottet av svinpesten har, och kommer att ha många år framåt, både regionalt och för Sverige i stort. 

Snabb hjälp

– Erfarenheterna från Belgien och Tjeckien säger att det är jättestrikta och tuffa åtgärder initialt och ett snabbfotat agerande som är enda möjliga lösningen, säger Johan Eriksson, om Sveriges möjligheter att bekämpa ASF-utbrottet i Fagersta. 
Foto: Magnus Nystedt/LRF Mitt

Men även om översvämningarnas konsekvenser kommer vara besvärliga för grisföretagarna, så är det givetvis ASF som är top of mind hos SGF just nu. 

– Vi ville tala om för departementet hur viktigt det är att de är snabbfotade nu. De måste svara upp på Jordbruksverkets och SVA:s begäran om hjälp, oavsett om det gäller finansiella medel, assistans av hemvärn eller Försvarsmakten, fler möjliga hjälpmedel och metoder i sök- och jaktarbetet, eller vad det än må vara, säger Johan och fortsätter:

– Vi skulle även önska en push från regeringen kring Sveriges framtida hantering av matavfall, vilket vi framförde.

Hyllar jägarna

Jägarna spelar en central roll för huruvida bekämpningen kommer att lyckas eller inte och här var SGF:s budskap till Kullgren tydligt:

– De jägare som sliter hårt och gör ett fantastiskt arbete måste arvoderas, så att de har möjlighet att utföra jobbet på arbetstid. Det kommer inte att räcka med en frivilligkår som söker av området på helgerna. Vi vill också att regeringen ser över möjligheterna att använda exempelvis fällor och drönaravsökning i arbetet.

Johans intryck från mötet är att Kullgren tar problematiken på allvar, och flera av de bollar som SGF spelade in hade beslutsfattarna redan satt i rullning under måndagsmorgonen. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 september 2023

Senaste