400 jägare – helgens hjältar

ASF. Under helgens insats anslöt 400 jägare till det tuffa arbetet med att söka efter vildsvinskadaver i skogarna utanför Fagersta. Alltjämt tyder fynden på att området där smittan finns är begränsat. 

400 jägare sökte efter vildsvinskadaver i skogarna kring Fagersta i helgen. Enligt insatschef Robert ter Horst förlöpte jobbet på mycket bra, och han riktar ett stort tack till de som deltagit. Arbetet med att söka efter döda vildsvin är ofta riktigt tufft med tät skog och blöt terräng. Foto: Jordbruksverket

Under måndagen adderades 14 fall till raden av dem som testat positivt för afrikansk svinpest (ASF) i utbrottet utanför Fagersta. Det gör att summan nu är uppe i 34 positiva, av 41 provtagna. Måndagens provresultat omfattar de kadaver som hittats under fredagen och lördagen, men inte söndagen. 

Under helgen hittades 16 kadaver av vildsvin. De döda djuren ligger inte sällan i blöta områden, eftersom febern gör att de känner behov av att svalka sig. Foto: Jordbruksverket

– I helgen har det varit en stor mobilisering av jägare som varit ute i skogen, det har känts väldigt bra. Fortfarande är de positiva vildsvinen inom ett väldigt begränsat område. Längsta avståndet mellan de två ytterligheterna är drygt fem kilometer. Så länge det är så, är vi väldigt glada, sa statsepizootolog Karl Ståhl under måndagens presskonferens. 

Söka igen

Sammanställningen över vilka områden som sökts av under helgen är inte riktigt klar, men Karl Ståhl berättade att man hunnit beta av ett betydligt större område under helgen än förut. Det har även sökts utanför det kärnområde där de döda djuren påträffats, utan att hitta några döda vildsvin där. 

– Det betyder inte att det inte finns. Men vi har inte hittat något i varje fall, konstaterade statsepizootologen. 

Karl Ståhl bedömer att sökarbetet kommer pågå i ytterligare tio dagar. Därefter tror han att genomsökningen kommer behöva upprepas med ett regelbundet intervall, eftersom det kan finnas vildsvin som i dag är levande och går under radarn, men som dör i ett senare skede. Därefter är tanken att vildsvinsstammen ska tunnas ut rejält på de marker som angränsar till det smittade kärnområdet, via strategisk jakt. 

Enligt SVA tyder sökinsatserna på att ASF-smittan är koncentrerad till ett ganska litet område mellan Fagersta och Norberg och begränsad av väg 69 i väster, väg 256 i norr och öster och sjöarna Åmänningen och Snyten i söder. 
– Detta är positivt för bekämpningen, men vi kan ännu inte vara helt säkra på smittans exakta utbredning säger Erika Chenais, statsveterinär, SVA, i ett pressmeddelande. Bild: Skärmavbild. Källa: SVA

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 september 2023

Senaste