Ton av smuggelkött flödar in i Sverige

ASF. Inte ibland eller då och då, utan dagligen. Det är frekvensen med vilken Tullverket gör beslag av illegalt kött som är på väg in i landet. 

Enligt experter är smuggelkött en möjlig källa till hur afrikansk svinpest (ASF) har kommit till Sverige. Foto: Mostphotos

Tullverket gör dagligen beslag av kött som på illegalt sätt är på väg in i Sverige, och enligt experter är just smuggelkött en trolig teori bakom hur viruset som orsakar afrikansk svinpest (ASF) kommit hit, rapporterar Sveriges Radio Västmanland.  

– Den stora illegala importen så att säga, med företag, där är vi uppe i ton, säger Martin Petterson på Tullverket, till radiokanalen.  

Rått kött avsett för exempelvis korvar toppar listan över beslagtagna produkter.  

– Det finns många sjukdomar som inte finns i Sverige, och vi vill inte ha hit dem, säger Pettersson om bakgrunden till att det finns regler som anger vilket kött man får och inte får ta till Sverige.  

SVÅRT ATT HITTA 

Har köttet väl kommit in i landet och ut på restauranger, är det svårt att hitta det, berättar Andreas Berg Mörén, livsmedelsinspektör på Västerås Stad. 

– Om det kommer ut på restaurang, så har det ofta gått genom någon tidig grossist eller liknande, och där har man ju med papper och annat fått det att se riktigt ut. Så har det hunnit ut till restaurangerna i kommunen, då är det ganska svårt att hitta det, nästan omöjligt, säger han och fortsätter: 

– Hittar man det här köttet, då hittar man det i tidigare led, hos tullen, grossister och annat.  

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 20 september 2023

Senaste