Utökad övervakning kring restriktionszonen

ASF. Älgjakten är i full gång i Sverige och nu uppmanar SVA jägare i kommuner som angränsar till ASF-restriktionszonen, att hålla utkik efter kadaver och även skicka in prov på fällda vildsvin.  

För tillfället är det paus i det aktiva sökandet av vildsvinskadaver i restriktionszonen. Men nu uppmanas jägare som jagar älg runtomkring zonen att skicka in prov på fällda vildsvin. Foto: Mostphotos

Som en del i den förstärkta övervakningen av afrikansk svinpest (ASF) i Sverige kan jägare nu skicka in prover från vildsvin som skjuts i Avesta, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar och Västerås kommuner. 

Bidra med prov

Utmärkande för just dessa kommuner är att de gränsar till restriktionszonen kring Fagersta och syftet med den utökade övervakningen är att förhoppningsvis kunna bekräfta att utbrottet är begränsat till kärnområdet i Fagersta. 

– Detta är viktigt och värdefullt för att öka säkerheten i vårt antagande angående smittans utbredning. Det är också viktig bakgrundsinformation för vår beredskap att tidigt upptäcka om smittspridning skulle ske ut ur zonen. Hittills har jägare i området ställt upp på ett fantastiskt sätt i kadaversöket, nu hoppas vi att även jägarna runt den smittade zonen vill bidra genom att beställa provtagningskit och göra sig det extra besväret att ta prover på skjutna vildsvin, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

De områden som inkluderas i den utökade övervakningen är Avesta, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar och Västerås kommuner. Foto: Skärmavbild, SVA

Håll utkik efter kadaver

Kroppar från fällda vildsvin kan hanteras enligt gängse rutin och behöver alltså inte hållas kvar i väntan på provsvar. Provtagningskit, provtagningsinstruktioner och remiss kan beställas via Rapportera vilt eller genom att mejla till vilt@sva.se.

Fortsatt uppmanar SVA också personer som rör sig i skog och mark att hålla utkik efter döda vildsvin och rapportera in dem via Rapportera vilt

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 oktober 2023

Senaste