Färre grisar ger mindre julskinka

Den svenska produktionen av griskött har gått ner och nu varnar slakterierna; ta inte för givet att det finns svensk julskinka att servera på julbordet.

Den som vill vara helt säker på att kunna servera svensk julskinka i jul bör vara ute i god tid med sina inköp, rekommenderar Stefan Kylén, vd för Skövde slakteri. Foto: Mostphotos

Julskinkan har inte rymt, men det kan bli brist på den, rapporterar P4 Skaraborg, och för SVT Väst berättar Stefan Kylén, vd för Skövde slakteri, att alla volymer av skinka som fanns i frysen redan är ute på marknaden. 

Anledningen till den potentiella bristen är att produktionen minskar, något som Svenska Köttföretagens vd Hans Agné bekräftar:

– Vi fick tyvärr ett antal gårdar i landet som stängde föregående år och det gör att produktionen faller med kanske fem-sex procent det här året, säger han och konstaterar:

– Julskinkan är en oerhört central del av julen. Jag tror man gör vad man kan för att få till det här till julen. Men produktionen kommer inte kunna öka. 

Risken för brist kan möjligen balanseras upp av att svenska folket äter allt mindre julskinka per person. 

– Man kan säkerligen äta lite mindre kött, men då ska man välja ett bättre kött och då tycker vi att det svenska köttet är det man ska välja, säger Hans Agné. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 oktober 2023

Senaste