Ica satsar på industriellt odlat kött

Tillsammans med nystartade företaget Re:meat från Malmö ska Ica utforska konsumenternas syn på industriellt odlat kött och samarbeta om pilotverksamhet, i väntan på EU-godkännande för industriellt odlat kött som livsmedel.

Re:meat menar att industriellt uppförökade köttceller ger 95% mindre markanvändning, 78-90% mindre vattenbehov (uppger olika siffror i olika texter) och 92% mindre växthusgaser. 


Foto: Arkivbild, Mostphotos.

Odlingen baserar på celler från biopsier från djur som odlas upp i cellkulturer i ståltankar. Slutresultatet ska bli färs. 

− Vår vision är att alla människor ska kunna njuta av gott, näringsriktigt och hållbart kött. För Re:meat är samarbeten över värdekedjan viktigt för att lyckas förändra både industrin och vad konsumenten väljer att laga och lägga på sin tallrik. ICA är en innovativ aktör med djup marknadsinsikt inom livsmedel och handel, som vill stötta utvecklingen och ligga i framkant av konsumenttrender för att skapa framtidens mat. En ovärderlig partner för Re:meats relevans, säger Jacob Schaldemose Peterson, VD på Re:meat.


Företagets mål är att bygga en storskaling odlingsanläggning i Sverige. 

 

Grisföretagaren
Tel: 019-760 94 00
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 22 oktober 2023

Relaterat

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera