Norska vildsvinsstammen ska utrotas

ASF. Norge vill skydda sig mot afrikansk svinpest (ASF) genom att utrota landets vildsvin. Men den långa gränsen mot Sverige är ett dilemma i sammanhanget.

Norge har i många år jobbat för att minimera stammen av vildsvin, som i dag uppgår till omkring 2 000 djur. Nu höjs ersättningen till jägarna för att öka avskjutningen. I Sverige uppskattas stammen vara runt 300 000. Foto: Mostphotos

Den norska regeringen har fattat beslut om att vildsvinnsstammen i landet ska utrotas. Beslutet är taget som en reaktion på det svenska ASF-utbrottet utanför Fagersta, eftersom vildsvin utgör en risk för spridning av viruset.

Gränsen mot vildsvinstäta Sverige är dock lång och vildsvinen vandrar fritt över den. Därför behöver Norge hjälp av Sverige för att lösa uppgiften.

I början av november kommer den norske lantbruks- och livsmedelsministern Geir Pollestad ha ett möte med Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren, och med sig har Pollestad en tydlig uppmaning om att vildsvinen i Sverige måste bli färre.

– Vår uppgift blir väldigt svår när djurantalet är så högt i Sverige. Men vi hoppas att utbrottet av afrikansk svinpest ska få Sverige att omvärdera sin vildsvinspolitik, säger Pollestad till Sveriges Radio.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 oktober 2023

Senaste

Pressjuice från färsk och ensilerad vall – en kartläggning av dess potential som ingrediens i blötfoder

I ett projekt från SLU som finansierats av Stiftelsen Svensk Grisforskning har näringssmältbarheten och fodervärdet för pressjuice från färsk och ensilerad vall utvärderats. Trots lågt innehåll av råprotein och aminosyror i juicen var näringssmältbarheten, det vill säga hur näringsämnen i råvaran nyttjas och tas upp i grisens fodersmältning god. Näringssmältbarheten av protein och aminosyror var mellan 80 och 90 procent för den ensilerade pressjuicen, vilket var högre än för den färska pressjuicen.

 

Kommentera

Finland kombinerar morot med piska för att höja djurvälfärden

Är Finland på väg att definiera en ny standard för den globala grisköttsproduktionen? Det var rubriken på det föredrag som Mari Lukkariniemi, MTK, höll på länk från Finland under Alnarps grisdag. Och med tanke på att vårt grannland i öst både har ett brett stödprogram för att främja insatser som höjer djurvälfärden och ett nytt djurskyddsregelverk, så skulle svaret på rubrikens fråga kunna vara ”ja”.

 

Kommentera