Norska vildsvinsstammen ska utrotas

ASF. Norge vill skydda sig mot afrikansk svinpest (ASF) genom att utrota landets vildsvin. Men den långa gränsen mot Sverige är ett dilemma i sammanhanget.

Norge har i många år jobbat för att minimera stammen av vildsvin, som i dag uppgår till omkring 2 000 djur. Nu höjs ersättningen till jägarna för att öka avskjutningen. I Sverige uppskattas stammen vara runt 300 000. Foto: Mostphotos

Den norska regeringen har fattat beslut om att vildsvinnsstammen i landet ska utrotas. Beslutet är taget som en reaktion på det svenska ASF-utbrottet utanför Fagersta, eftersom vildsvin utgör en risk för spridning av viruset.

Gränsen mot vildsvinstäta Sverige är dock lång och vildsvinen vandrar fritt över den. Därför behöver Norge hjälp av Sverige för att lösa uppgiften.

I början av november kommer den norske lantbruks- och livsmedelsministern Geir Pollestad ha ett möte med Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren, och med sig har Pollestad en tydlig uppmaning om att vildsvinen i Sverige måste bli färre.

– Vår uppgift blir väldigt svår när djurantalet är så högt i Sverige. Men vi hoppas att utbrottet av afrikansk svinpest ska få Sverige att omvärdera sin vildsvinspolitik, säger Pollestad till Sveriges Radio.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 oktober 2023

Senaste