Film: "För mig är det väldigt viktigt att djuren mår bra"

I en ny film från Svenskt Kött får man följa köttbonden Christian Johansson och djurtransportören Oliva Helén när de förklarar för konsumenten hur det går till när djur skickas till slakt.

 

 

I filmen här ovan berättar Christian Johansson från Sanda Skattmansö om hur det går till på gården när de ska skicka tjurar till slakt.

– En bra djurtransportör försöker främja djurens naturliga beteende. Den låter djuren gå lugnt och harmoniskt och stressar inte djuren. Försöker man stressa djuren så är risken att de skadar sig jättestor. Vi måste komma ihåg att det är stora, tunga och starka djur som vi hanterar, säger Christian i filmen.

– För mig är det väldigt viktigt att djuren mår bra. Dels till slakteriet, som här i slutskedet. Men att de mår bra hela tiden det är livsviktigt för mig. Min största uppgift som bonde med djur, det är att se till att djuren är friska och mår så bra som möjligt hela tiden. För det är djuren som allting kretsar kring, fortsätter han. 

Olivia Helén berättar om hennes lastbil och hur den är utrustad för att djuren ska ha det bra på sin färd mot slakteriet. 

– Jag som transportör har ju djurskyddslagen och rätta mig till och har ansvar för hur mycket plats de har, hur mycket strö de har, ventilation och hela den biten. Det blir ett djurskydd, vi ska skydda dem mot eventuella skador under transporten.

Läs vårt reportage om Oliva från 2022: ”Man måste läsa av djuren”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 januari 2024

Senaste

Var med och för svensk grisproduktion framåt – sänd ditt produktionsresultat från WinPig

I år behöver du ha sänt ditt resultat senast den 29 februari för att det ska komma med i beräkningen av medeltalet för 2023. Det gäller resultat både från smågris-och slaktgrisproduktionen. Insända resultat behandlas anonymt och det är de tekniska resultaten från produktions-/omgångsrapporten som sänds. Inga ekonomiska mått kommer med i sändningen. Medeltalet för 2023 beräknas utifrån omgångar/perioder med slutdatum under 2023, det är alltså dessa som ska sändas. Nedan beskriver vi hur du gör för att sända resultatet.

Kommentera