De är Årets HKScan-leverantör gris 2023

Utmärkt djuromsorg, lyhördhet för marknadens behov och långsiktigt utvecklings- och hållbarhetstänk har varit i fokus när HKScan valt ut Årets leverantörer 2023. Inom gris landade valet på Åsa och Per Karlsson, Boarps Gård. 

Åsa och Per Karlsson har tillsammans med sina trogna medarbetare byggt upp en långsiktigt stabil och lönsam verksamhet. Nu tilldelas de HKScans utmärkelse Årets leverantör gris, här tillsammans med inköpare Marie Carlsson (till höger). Foto: HKScan

HKScans hedersomnämnande Årets leverantör syftar till att lyfta branschen, sprida kunskap och visa på goda exempel inom svensk djuruppfödning.

– Vi på HKScan är mycket stolta över våra svenska leverantörer och vill genom utmärkelsen lyfta fram de som vi anser gjort en extra bra insats under året. Det är tack vare dem som vi kan erbjuda kött- och charkprodukter från Scan med 100 procent svenskt kött året om. I tider av stor osäkerhet är flexibilitet, lyhördhet för marknadens behov och ett långsiktigt tänk viktigare än någonsin, och det är också den gemensamma nämnaren för samtliga årets vinnare, säger Patrik Setzman, inköpschef djurinköp Sverige. 

Klimatsmarta grisar

Årets leverantör gris är Åsa och Per Karlsson, Boarps Gård i Eldsberga i Halland, uppfödare som HKScan samarbetat med i många år.  

På Boarps gård jobbar man med ett aktivt miljöfokus och ingår även i HKScans hållbarhetssatsning Gårdsinitiativet. En del i miljöarbetet är att man låter gårdens grisar omvandla rester från livsmedelsindustri till näringsrikt kött. Arbetet har enligt Per lett fram till att gårdens grisar nu ger lägre klimatavtryck än kyckling. 

Glädjespridare

Åsa och Per ligger även i framkant vad gäller nya lösningar och just nu testas exempelvis digital övervakning av grisarna för att förbättra effektivitet och djuromsorg ytterligare. Samtidigt uppskattar HKScan att de alltid delar med sig av sin gedigna kunskap och erfarenhet och att de sprider positivitet och glädje i alla sammanhang de deltar i.

– Ska vi få utveckling i branschen och fler ska våga satsa för framtiden så är det viktigt att dela med sig av det man har lärt sig under åren. Det är en självklarhet för oss och det är fantastiskt roligt att verksamheten vi lyckats bygga upp från grunden får uppmärksamhet via den här utmärkelsen, säger Per och Åsa om utmärkelsen.

Motivering till Årets leverantör gris

Utmärkelsen tilldelas Per och Åsa Karlsson för deras generösa förmåga att dela med sig av sin gedigna kunskap och erfarenhet i olika typer av projekt, i kombination med positivism och energi som sprider glädje i alla sammanhang de deltar i. I kombination med ett aktivt miljöfokus och intresse för att prova nya lösningar och metoder för ökad djuromsorg är Boarps gård en mycket värdefull partner i HKScans Gårdsinitiativet och en inspiration för andra lantbrukare.

 

Övriga pristagare

Årets leverantör Nöt - Kristian Andersson, Friskatorpet i Rinkaby, Skåne

Årets leverantör Lamm - Johan Svensson, Staxgård Lamm i Sölvesborg, Blekinge

Hedersomnämnande - Göran Ottosson i Köping, Västmanland

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 01 februari 2024

Senaste