Sista vildsvinet i svinpestzonen har fällts

Det sista vildsvinet i kärnområdet med afrikansk svinpest i skogarna vid Fagersta har skjutits, uppger Svensk Jakt på sin hemsida. – Att vi nu fått tag i det sista vildsvinet känns mycket tillfredsställande, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk till tidskriften.

Sedan den 1 december har 48 vildsvin i det så kallade kärnområdet fällts, enligt Svensk Jakt. Inget av dem har varit smittat med ASF. Foto: Mostphotos

Under torsdagen den 15 februari fälldes det som med stor sannolikhet var det sista vildsvinet i det instängslade så kallade kärnområdet vid Fagersta i Västmanland. 

− Man ska vara försiktig, men vi är säkra på att suggan som sköts idag är det sista av vildsvinen som fanns inom kärnområdet på 10 000 hektar, säger jaktvårdskonsulent Lars Björk. 

Jakten har bedrivits som spårningsjakt med förhållsskyttar. Snöfall skapade goda förutsättningar men Lars Björk berättar för Svensk Jakt att spårningsarbetet i 30 centimeter snö och lös snö ovanpå skare var ett tungt jobb. 

− Jägarna har gjort ett bra jobb. Att vi nu fått tag i det sista vildsvinet känns mycket tillfredsställande, säger han.

Stort steg mot friskförklaring

Att afrikansk svinpest kommit till Sverige konstaterades efter provtagning från ett dött vildsvin i början av september 2023. I slutet av samma månad påträffades det sista vildsvinet som konstaterats dött i ASF och därmed var den så kallade fas 1 över. Fas 2 har bestått i att skjuta alla vildsvin i kärnområdet och nu kan alltså även den delen av arbetet ses som avslutat.

− För vår del gäller det nu att hålla koll på att det inte kommer in några nya vildsvin i kärnområdet, vilket skulle kunna ske trots att det är väl stängslat. Så länge vi har snö går det relativt enkelt, när det blir barmark får vi förlita oss mer på viltkameror, spårtecken och andra observationer, säger Lars Björk.

När det blir barmark ska hela den smittade zonen på 60 000 hektar åter igen sökas igenom på jakt efter kadaver. 

− På sensommaren ska vi göra ytterligare sök i kärnområdet, med förhoppningen att Fagerstabygden ska kunna förklaras fri från afrikansk svinpest i september, säger Lars Björk.

Pär Andersson
Pär Andersson
Tel: 073-925 05 41
E-post: par@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 februari 2024

Senaste

Skydda grisar och gårdar från gnagarnas grepp: Effektiva sätt att hålla råttor och möss borta i vinter

Nu när den kallare årstiden är här kan man få ovälkomna gäster. Det är dags att se över åtgärderna för att hålla råttor och möss borta. Råttor och möss är vanliga skade­djur inom grisuppfödning och kan orsaka stora problem, både ekonomiskt och hälsomässigt. Dessa gnagare bär ofta på bakterier, virus och parasiter som kan spridas till grisar och påverka deras hälsa, tillväxt och produktivitet. I denna text kommer vi att utforska hur råttor och möss kan påverka grisar, vilka risker de utgör för djurhälsan, och vilka strategier och metoder som kan användas för att bekämpa dessa skadedjur effektivt.

 

Kommentera