Utlysningen för Branschutvecklingspengen är öppen

För nionde året i rad öppnar nu Svenska Köttföretagen upp ansökan om medel från Branschutvecklingspengen. Sista ansökningsdag är 30 april.

Den totala potten i Branschutvecklingspengen är runt tre miljoner kronor, som fördelas med 65 procent till gris, 30 procent till nöt och fem till lamm. Foto: Mostphotos

Branschutvecklingspengen samlas in via slaktavräkningen inom nöt, gris och lamm. Pengarna kan sökas av exempelvis rådgivare, veterinärer, köttproducenter, forskare eller entreprenörer

Ulrika Åkesson är ansvarig för Branschutvecklingspengen på Svenska Köttföretagen. Foto: SvKf

som har en idé som kan stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten i branschen. 

– Det finns tydligt uttryckta behov i samtliga tre djurslags kriterier i år. Vi ser fram emot många innovativa projektidéer bland årets ansökningar. Och vi ser gärna nytänkande samarbeten både vad gäller genomförande och finansiering, säger Ulrika Åkesson, som är ansvarig för Branschutvecklingspengen på Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande. 

Oroliga tider

Bland kriterierna i år finns det lite extra fokus på lyfta djurhållningens och köttproduktionens roll i framtidens matsystem, med tanke på läget i världen. 

Hans Agné är Svenska Köttföretagens vd. Foto: SvKf

– Sett till oron i vår direkta närhet är svensk köttproduktion i fokus för vår försörjningsförmåga och beredskap. Det ställer krav på fortsatt innovation och utveckling med hänsyn till lönsamhet och god djuromsorg, säger Hans Agné, vd på Svenska Köttföretagen.

Ansökningsperioden är mellan 1 mars och 30 april och du hittar mer information på Svenska Köttföretagens hemsida under fliken Bransch

Kriterier för gris 2024

• Produktionshöjande åtgärder som bidrar till en stärkt svensk försörjningsförmåga.

• Konsumtionshöjande åtgärder för svenskt griskött.

• Projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.

• Projekt som leder till ökad lönsamhet, såväl på gårdsnivå som inom näringen för gris.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 mars 2024

Senaste

HKScan vill framtidssäkra svensk grisköttsproduktion

Det är medvind för svensk köttproduktion på flera sätt; självförsörjningsgraden har kommit upp på agendan och veganvindarna har vänt. Allt fler inser köttets värde som en näringsrik del av kosten, och djurens betydelse i kretsloppet. På HKScan tror man starkt på svensk grisköttsproduktion. Därför jobbar man på flera fronter för att framtidssäkra den och erbjuda uppfödarna långsiktigt hållbara förutsättningar. Inköpsdirektör Torbjörn Lithell berättar om fyra av pusselbitarna i arbetet.  

 

Kommentera