De ska ansvara för kunskapsnav

Det blir Linköpings universitet som får ansvaret för ett nytt nationellt kunskapsnav för digitalisering inom svenskt jordbruk.

Per Frankelius och Karolina Muhrman från Linköpings universitet leder det nationella kunskapsnavet. Projektet sträcker sig över tre år och har en budget på 20 miljoner kronor. Foto: Linköpings universitet

Linköpings universitet (LiU) vann Jordbruksverkets upphandling gällande vem som ska ansvara för det nya kunskapsnavet som ska fokusera på digitaliseringens möjligheter inom lantbruksbranschen.

– Vi är jätteglada för att Linköpings universitet får möjlighet att koordinera kunskapsnavet. LiU är sedan länge starkt inom teknik och har flera satsningar inom lantbruksteknik. Nu skapas därför en riktigt stark kunskapsmiljö här, säger LiU-forskaren Karolina Muhrman, som ska leda navet tillsammans med LiU-forskaren Per Frankelius, i ett pressmeddelande.

Fem områden

Navet kommer jobba med fem huvudområden; omvärldsanalys, behovsanalys, koordinera samarbete och dialog, testa och utvärdera ny teknik och paketera kunskap. Att förädla, paketera och förmedla kunskap till jordbruksnäringen beskrivs som en viktig del i arbetet inom navet.

Inom navet kommer det finnas ett expertnätverk med representanter från Ludvig & Co, Gård & Djurhälsan, Växa Sverige, LRF , Lovang Lantbrukskonsult, SLU,  AI Sweden c/o Lindholmen Science Park, DeLaval, Väderstad, IoT world, Sweden Secure Tech Hub och Agtech Sweden.

Bredd och djup

– Det formaliserade expertnätverket har både bred och djup kompetens inom lantbruk och digitalteknik och kommer stå för en stor del av navets aktiviteter, säger Per Frankelius.

Inom navet kommer det också att finnas en referensgrupp. I denna kommer det ingå aktiva lantbrukare, medlemsorganisationer, rådgivare, teknikföretag och kunskapsorganisationer.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 mars 2024

Senaste

Skydda grisar och gårdar från gnagarnas grepp: Effektiva sätt att hålla råttor och möss borta i vinter

Nu när den kallare årstiden är här kan man få ovälkomna gäster. Det är dags att se över åtgärderna för att hålla råttor och möss borta. Råttor och möss är vanliga skade­djur inom grisuppfödning och kan orsaka stora problem, både ekonomiskt och hälsomässigt. Dessa gnagare bär ofta på bakterier, virus och parasiter som kan spridas till grisar och påverka deras hälsa, tillväxt och produktivitet. I denna text kommer vi att utforska hur råttor och möss kan påverka grisar, vilka risker de utgör för djurhälsan, och vilka strategier och metoder som kan användas för att bekämpa dessa skadedjur effektivt.

 

Kommentera