Strålande år för tvättrobotstillverkare

Uppsalaföretaget Envirologics resa har varit lång och inte alltid lätt. Det som började som Ramsta Robotics på 90-talet blev 2014 börsnoterade Envirologic med EVO Cleaner som främsta produkt. Försäljningen av tvättrobotar för både lantbruk och industri har ökat, men de stora vinsterna har låtit vänta på sig.

Foto: Envirologic

År 2023 föll bitarna på plats. Omsättningen steg 56 procent till knappt 60 miljoner kronor och resultatet förbättrades kraftigt, från minus 1,7 miljoner kronor till 12,5 miljoner kronor.

Det egna kapitalet ökade knappt 60 procent under 2023 och likviditeten förbättrades rejält.  

Under årets sista kvartal var orderingången större än antalet levererade tvättrobotar, ett gott tecken inför 2024.

"Vi ser goda möjligheter att öka vår försäljning ytterligare på såväl befintliga marknader som att etablera partnersamarbeten på nya marknader. Under 2023 har vi etablerat flera lovande samarbeten, varav inte minst samarbeten i Nordamerika och Polen som båda är mycket intressanta marknader med potential. Utöver detta så har vi stor tilltro till våra möjligheter att försäljning mot kycklinguppfödare på sikt ska bidra till vår tillväxt på ett tydligt sätt", skriver företaget i bokslutskommunikén för 2023.

Börskursen har det senaste året stigit med 485 procent, till 17,4 kronor (7 mars 2024). Till bolagsstämman föreslår styrelsen att utdelning betalas till aktieägarna, för första gången sedan bolaget noterades.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 mars 2024

Relaterat

Senaste

HKScan vill framtidssäkra svensk grisköttsproduktion

Det är medvind för svensk köttproduktion på flera sätt; självförsörjningsgraden har kommit upp på agendan och veganvindarna har vänt. Allt fler inser köttets värde som en näringsrik del av kosten, och djurens betydelse i kretsloppet. På HKScan tror man starkt på svensk grisköttsproduktion. Därför jobbar man på flera fronter för att framtidssäkra den och erbjuda uppfödarna långsiktigt hållbara förutsättningar. Inköpsdirektör Torbjörn Lithell berättar om fyra av pusselbitarna i arbetet.  

 

Kommentera