Läget fortsatt under kontroll i kärnområdet

ASF. Trots fynd av skelettdelar under helgens sökinsats finns det inga tecken på pågående smittspridning i kärnområdet utanför Fagersta.  

Delar av skelett påvisade under helgens sökinsats i ASF-kärnområdet utanför Fagersta. Foto: SVA

Just nu är det en bra period för att söka efter kadaver och skelettdelar efter utbrottet av afrikansk svinpest (ASF); snön är borta men växtligheten har inte kommit igång på allvar än. Därför är det lättare att hitta skelettdelar som lite senare i vår kommer att vara dolda av grönska.

Enligt förväntan

– Jag vill återigen passa på att ge min eloge till de jägare som bidrar i sökinsatserna. De rapporter vi nu har fått in om fynd av enstaka ben som hittas gör att jag känner mig trygg med att de gör ett väldigt bra arbete i sökinsatserna, säger Karl Ståhl. Foto: Göran Ekeberg

Under helgens sökinsats i kärnområdet gjordes flera fynd av enstaka ben eller delar av skelett som legat i skogen en längre tid. Fynden är dock inget som förvånar experterna. 

– Vi har efter helgens sökinsatser inga fynd som ändrar vår bild av utbrottet. Däremot har vi fått in flera rapporter om skelettdelar, några sammanhängande delar av ett skelett och flera fynd av enstaka ben. Vi tittar nu på dessa fynd i detalj och ser vad som är att gå vidare med och analysera för ASF, men även om de här skelettdelarna är positiva så förändrar de inte vår bild av utbrottet, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA, i ett pressmeddelande.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2024

Relaterat

Senaste