Önskas: bättre arbetsmiljö och färre skador

Ökad kunskap om lantbrukets arbetsmiljöfrågor samt beteendeförändringar som leder till färre skador, sjukdomar och bättre psykisk hälsa – det är målet med ett nytt uppdrag som Gröna arbetsgivare fått. 

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har vunnit en upphandling, som syftar till att minska skadorna inom lantbruk och trädgård. Foto: Mostphotos

Grunden till det hela är ett regeringsuppdrag, där Jordbruksverket fick i uppgift att ta fram en strategi för att minska arbetsskador och förbättra arbetsmiljön i jordbruks- och trädgårdsnäringen. Strategin bygger på intervjuer med lantbrukare och branschaktörer samt en samhällsekonomisk analys av arbetsskador och -sjukdomar.

Viktig fråga

Samordnare av strategin blir Gröna arbetsgivare, som vann upphandlingen som Jordbruksverket utlyste. 

Lena-Liisa Tengblad är vd för Gröna arbetsgivare. Foto: Juliana Fälldin

– Vi är stolta över att ha fått Jordbruksverkets förtroende att realisera strategin för arbetsmiljö inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Detta är en viktig fråga för både våra medlemsföretag och alla andra inom de gröna näringarna, inte minst för sektorns framtida utveckling, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare, i ett pressmeddelande.

EU finansierar

Exempel på aktiviteter som ska genomföras är kampanjarbete, utbilda handledare, hålla erfarenhetsträffar och att årligen arrangera en arbetsmiljövecka. 

Insatserna finansieras av EU och har en budget på 47 miljoner kronor, varav tre miljoner är öronmärkta för SLU, som ska genomföra en kartläggning av den psykosociala hälsan inom jordbruks- och trädgårdsnäringen. 

Arbetsgruppen, som redan kommit igång, planerar att delta vid de större lantbruksmässorna i sommar och vid Elmia senare i höst.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 18 juni 2024

Senaste