Så ska danskt lantbruk göras mer klimatvänligt

På uppdrag av Landbrug & Fødevarer har Seges Innovation kartlagt vilka insatser som har störst potential när det kommer till att minska lantbrukets klimat- och miljöpåverkan. Resultatet är en rapport med 26 åtgärder, varav några rör grisproduktion.

Att låta gödseln gå genom en biogasanläggning är ett sätt att minska klimatpåverkan från grisproduktion, konstaterar danska forskare. Foto: Mostphotos

Tillsammans står de 26 föreslagna åtgärderna enligt Seges Innovation för en reduktionspotential på 14,1 miljoner ton koldioxidekvivalenter, jämfört med nivåerna 1990. Insatserna spänner över såväl växtodling som animalieproduktion. 

– Det finns verkligen reella möjligheter att göra vår jordbruksproduktion ungefär dubbelt så klimateffektiv under de kommande åren, om en bra insats görs för att utveckla och godkänna verktygen. Det kommer att kunna sätta Danmark på världskartan som spjutspets för ansträngningarna kring att få en hållbar livsmedelsproduktion, säger Peter Wejse, klimatchef i Seges Innovation, i ett pressmeddelande. 

Kolbindning i fokus

Rapporten beskriver både befintlig teknik som förväntas kunna implementeras före 2030 och insatser som ligger lite längre fram i tiden. Allra störst potential menar forskarna att det ger att ta kolrika jordar ur produktion, att använda biokol i odlingen samt att ge fodertillsatser till nötkreatur för minskad metanavgång. 

De insatser i rapporten som har direkt koppling till grisproduktion är:

  • Försurning av gödseln i stallet
  • Frekvent utgödsling i stallar med vacuumutgödsling
  • Utgödslingssystem med skrapor istället för vacuumsystem
  • Gödselkylning i stallets kulvert
  • Foderoptimering med fokus på reduktion av utsläpp av metan och kvävgas
  • Olika typer av hantering av gödseln som finns i lager (biogas/försurning/fackelavbränning eller kompostfilter)

Tidigare under sommaren lanserades också en överenskommelse som bland annat inkluderar införande av koldioxidskatt för animalieproduktion

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 augusti 2024

Senaste