36 miljarder till nytt stöd för bio-CCS: lantbrukare kan dra nytta

EU-kommissionen har godkänt Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS (biologisk koldioxidavskiljning och lagring), genom omvänd auktion.

Företag som kan tillhandahålla avskiljning, transport och lagring av koldioxid kan få del av det nya stödet på 36 miljarder kronor för att diversifiera sina inkomstkällor. Foto: Mostphotos

Det nya stödet på totalt 36 miljarder kronor delas ut under perioden 2026-2046 och syftar till att minska koldioxidutsläpp genom att främja avskiljning och lagring av koldioxid från förnybara källor.

Omvänd auktion

Systemet bygger på en omvänd auktion där företag som kan erbjuda den mest kostnadseffektiva lösningen för att lagra koldioxid tävlar om finansiering.

– Att stödsystemet nu godkänns möjliggör stora utsläppsminskningar och underlättar Sveriges arbete med negativa utsläpp. Det här är ett stort kliv framåt i att uppnå både Sveriges klimatmål och EU:s vision om klimatneutralitet till 2050, säger Johanna Mossberg, chef för avdelningen Resurseffektivt samhälle på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Lantbrukare kan söka

Lantbrukare som arbetar med biogasproduktion eller andra förnybara energikällor kan dra nytta av detta stöd för att investera i ny teknik.

Första utlysningen av stöd väntas öppna efter sommaren, vilket ger en möjlighet för intresserade att förbereda sig och ansöka.

Mer info:

För att förverkliga en fullskalig bio-CCS-anläggning med tillhörande lösningar för transport och geologisk lagring av koldioxiden krävs omfattande investeringar. Hittills har svenska företag saknat incitament att investera i bio-CCS eftersom både marknaden och lönsamheten har varit osäkra. Med statligt stöd ökar investeringsviljan och lösningarna kan komma fortare på plats.

Stödet kommer att fördelas genom omvänd auktion. Företag som kan erbjuda tjänsten att avskilja, transportera och geologiskt lagra koldioxid från förnybara källor och samtidigt har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen. Stödet betalas ut under 15 år, när den biogena koldioxiden lagrats permanent. Energimyndigheten kommer att vara auktionsförrättare och kan fördela totalt 36 miljarder kronor mellan 2026 och 2046. Stödet kommer att kunna användas för investerings- och driftkostnader för hela bio-CCS-kedjan inklusive avskiljning, transport och lagring.

Källa: Energimyndigheten

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 augusti 2024

Senaste