Skatt på antibiotika mot resistens
Kan en lösning på det globala problemet med antibiotikaresistens vara att påföra en extra skatt på antibiotika-preparat som används inom animalieproduktionen? Det har forskare vid AgriFood Economics Centre undersökt.
Antibiotikaresistens klassas av WHO som ett världshälsoproblem med stora konsekvenser för världsekonomin. Det som huvudsakligen driver resistensutvecklingen är överdriven användning av antibiotika, inom såväl human- som veterinärmedicin.
Det finns stora variationer, både inom EU-länder och mellan EU och andra länder, beträffande hur mycket antibiotika som används inom animalieproduktion. Statistiken är bitvis bristfällig, men enligt AgriFoods Working Paper 2024:1 används i dag exempelvis ungefär tre gånger så mycket antibiotika till gris i resten av världen, jämfört med inom EU.
Flyttar problemet
Kan man då minska användningen av antibiotika inom animalieproduktion genom att påföra en extra skatt på preparaten? Nej, inte direkt. Forskarnas simuleringar visar nämligen att en skatt på antibiotika:
- Minskar djurproduktionen marginellt i de flesta EU-länder men ökar den i resten av världen.
- Minskar antibiotikaanvändningen i EU men ökar den ungefär lika mycket i andra länder. Det beror på att minskad djurproduktion i EU ersätts med produktion utanför EU.
- Inte minskar den globala resistensutvecklingen men kan finansiera utvecklingen av nya antibiotika.
AgriFood Economics Centre är ett samarbete mellan SLU och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.