ASF: Officiell friförklaring inom räckhåll

Ett år och två veckor efter att Sveriges första fall av afrikansk svinpest (ASF) påvisades, så är en officiell friförklaring inom mycket nära räckhåll. Därmed är Sverige det land som snabbast lyckats bekämpa ett ASF-utbrott. 

Den 6 september 2023 stod det klart att Sverige drabbats av ASF. Nu är viruset bekämpat och Sverige friförklarat. Foto: Jordbruksverket

Det var i fredags, den 20 september, som det hölls ett möte inom EU:s stående veterinärkommitté, där Sveriges förfrågan om att friförklaras från ASF hanterades. Och beskedet blev positivt; experterna är överens om att Sverige är redo för friförklaring. 

Unisont stöd

Beslutet ska nu antas av kommissionen och publiceras av EU:s officiella tidning, innan friheten träder i kraft formellt. 

– Hela EU har gett sitt tydliga stöd till att vi har bekämpat sjukdomen och det är vi oerhört glada och stolta över att ha gjort, konstaterade Sveriges chefsveterinär Lena Hellqvist Björnerot, Jordbruksverket, vid en pressträff, och fortsatte:

– Vi har nått den här punkten genom mycket, mycket god samverkan mellan alla berörda myndigheter, och inte minst Svenska Jägareförbundet, de lokala jägarna och alla som drabbats av restriktioner och haft uthållighet och visat förståelse när det gäller att följa dem. 

Utvärderar insatserna

Jordbruksverkets smittskyddshandläggare Maria Cedersmyg mindes under pressträffen tillbaka till det första mötet som hölls, efter att man nåtts av beskedet om ASF:

– Jag vet att jag bad alla visa solidaritet och samarbeta så gott det går, för att vi skulle komma i mål så väl som möjligt. Och jag tycker verkligen att det har alla visat ett bra prov på. Det här har varit Sverige från sin bästa sida, när vi gör saker och ting tillsammans på ett så bra sätt som möjligt!

Samtidigt påtalade hon, att även om man strävat efter att alla insatser ska vila på vetenskaplig grund och vara proportionerliga, så har bekämpningen inneburit stora utmaningar för många i det drabbade området. Myndigheterna utvärderar nu vad som kan göras bättre vid ett nytt, framtida fall. 

– Det är på intet sätt så att vi lutar oss tillbaka och rullar tummarna nu, det finns mycket arbete kvar att göra. 

Tre gånger har jägare sökt igenom kärnområdet för att hitta och avlägsna alla vildsvinskadaver. ASF är speciellt på så vis att dess konsekvenser drabbar allt från exemplevis grisbranschen nationellt till näringsidkare och friluftsliv i drabbat område. Foto: Andreas Norin/Pantheon

Köttprodukt trolig bov

Exakt hur ASF-viruset kom till skogen utanför Fagersta, det vet man inte. Men den mest sannolika hypotesen är enligt statsepizootolog Karl Ståhl, SVA, att en person fått med sig en icke värmebehandlad köttprodukt från ett ASF-drabbat område, som hamnat på eller bredvid avfallsstationen i Fagersta, där vildsvinen fått tag på den.  

Även om kontroll av avfallsstationerna inte ligger på Jordbruksverkets bord, menar Maria Cedersmyg att kontrollerna av landets avfallsstationer har intensifierats det senaste året. 

Från LRF:s sida menar ordförande Palle Borgström att det inte alls är läge att luta sig tillbaka:

– Den här gången hade vi var tur att utbrottet skedde i ett område med en jämförelsevis liten vildsvinspopulation. Hade utbrottet skett i ett område med större viltstammar och mer tamgrisproduktion så hade vi befunnit oss i ett betydligt allvarligare läge. Därför kan vi inte luta oss tillbaka. Istället måste göra allt vi kan för att förbereda oss inför nästa utbrott av afrikansk svinpest i Sverige. En åtgärd är att minska antalet vildsvin.

Att döma av antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade så verkar vildsvinsstammen ha ökt 2024, något som fick Naturvårdsverket att i somras påpeka att det är viktigt att hålla koll på stammen lokalt och vid behov vidta åtgärder. Foto: Mostphotos

Fortsätt rapportera!

Jordbruksverket hoppas nu att den formella friförklaringen kan träda i kraft i slutet av vecka 39. Därefter kommer de kvarvarande restriktionerna i det drabbade området att hävas. Då blir det exempelvis tillåtet att jaga vildsvin igen i området och att hålla tamgrisar. Likaså kommer nedmontering av det stängsel som omringar kärnområdet påbörjas så småningom. 

Handelsrestriktionerna inom EU kommer upphävas och Jordbruksverket kommer kommunicera friförklaringen med tredje land, i hopp om att få handelsrestriktionerna hävda även där. 

– Nu är det här utbrottet över. Men risken finns alltid att vi får in den här eller andra sjukdomar till Sverige. Därför är det fortsatt viktigt att människor, jägare med flera som rör sig i skog och mark, även fortsättningsvis kontaktar SVA via Rapportera vilt, vilket också var det medel som användes när vi upptäckte ASF i Fagersta, avslutade Karl Ståhl pressträffen. 

 

Framgångsfaktorer för den svenska ASF-bekämpningen, i korthet

Samverkan

Beslutsamhet och en gemensam inställning till att bekämpa smittan snabbt

Öppen och god kommunikation och dialog

Flera år av förberedelse som gjorde att bekämpningen kunde dra i gång dag ett

Goda geografiska förutsättningar

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 september 2024

Senaste