Modersegenskapernas inverkan på smågrisöverlevnad
Under sessionen ”Välfärd och etologi” pratade doktoranden Chiara Lipori från universitetet i Wageningen om modersegenskaper hos suggor och dess påverkan på smågrisöverlevnad. Dåliga modersegenskaper hos suggor leder till sämre tillväxt och ökad dödlighet hos smågrisarna och medför en hög kostnad för producenterna.
En vanlig orsak till spädgrisdödlighet är att suggan klämmer ihjäl smågrisarna. Internationellt har man försökt åtgärda detta genom att fixera suggor tiden runt grisning. Fixering av suggor minskar antalet klämda grisar men påverkar suggans egen välfärd negativt. En ökad medvetenhet om djurvälfärd och ett växande samhälleligt tryck för att avskaffa restriktiva inhysningssystem har lett till att fixering av suggor håller på att fasas ut eller begränsas i många länder.
Validera avelsvärde
Merparten av internationell forskning är baserad på suggor som hålls fixerade. Exempelvis avelsföretaget Topigs Norsvin använder ett uppskattat avelsvärde för modersegenskap som är framtaget för suggor som hålls under restriktiva förhållanden. Chiara Lipori presenterade en studie som genomförts i samarbete med Topigs Norsvin, där deras uppskattade avelsvärde för modersegenskap (för fixerade suggor) skulle valideras för att kunna användas för moderegenskap hos lösgående suggor.
Således studerades sambandet mellan avelsvärdet och inhysningssystemet (fixering respektive frigående) i relation till suggans beteende och produktionsparametrar.
Skillnader i beteende
Preliminära resultat visade att lösgrisande suggor hade högre smågrisdödlighet (12,0 %) på grund av klämning jämfört med fixerade suggor (1,2 %). Lösgående suggor med högre avelsvärde för moderegenskap hade dock lägre klämningsfrekvens av smågrisar jämfört med suggor med lågt avelsvärde (5,9 % jämfört med 16,0 %).
Dessutom uppmärksammades det beteendeskillnader mellan suggor som klämde många smågrisar jämfört med suggor som klämde få. Till exempel verkade suggor med hög klämningsfrekvens ligga mer på bröstet före och efter födseln jämfört med suggor med låg klämningsfrekvens.
Genom vidare studier för att förbättra avelsvärdet för modersegenskap kan man på sikt få fram en bättre sugga med högre spädgrisöverlevnad.
I juni var medarbetare från Gård & Djurhälsan några av cirka 3 000 grisintresserade deltagare vid en internationell griskonferens i Leipzig. I år var konferensen en sammansmältning av två internationella tilldragelser; IPVS (International Pig Veterinary Society Congress) som går av stapeln vartannat år och ESPHM (European Symposium of Porcine Health Management) som anordnas varje år. Här följer referat från några intressanta föreläsningar man kunde ta del av.
Josefine Påhlstorp
Gård & Djurhälsan