AI-verktyg ska knuffa konsumenter i ”rätt” riktning

Ica vill hjälpa sina kunder att handla mer klimat­smart. Därför testar man nu det AI-baserade verktyget Klimatknuffen som ska föreslå alternativa produkter med lägre klimatpåverkan när kunden handlar online.

 

Jenny Lönn, senior hållbarhetsledare på Ica Sverige, Foto: Ica Reklam

Pilotprojektet Klimatknuffen testas i första skedet på kött- och mejeriprodukter. Innan Klimatknuffen föreslår alternativa varor, tillfrågas kunden om han eller hon verkligen vill ha tips, och AI-modellen anpassar förslagen efter kundens tidigare inköp.

− Många av våra kunder är medvetna om att de val de gör i matbutiken påverkar klimatavtrycket, men att välja nya alternativ kan upplevas svårt. Att få personliga förslag på produktbyten med lägre klimatavtryck gör det enklare att göra små förändringar som på sikt kan få stor effekt. Som en stor aktör inom livsmedel är det något vi naturligtvis vill vara en del av lösningen på, säger Jenny Lönn, senior hållbarhetsledare på Ica Sverige, i ett pressmeddelande.

Ica Gruppens innovation manager Sofie Karlsson Foto: Ica Reklam

Klimatdatabas är grunden

I Klimatknuffen har varje produkt tilldelats ett klimattal, baserat på den motsvarighet i det statliga forskningsinstitutet RISEs klimatdatabas som algoritmiskt identifierats som mest lik den aktuella produkten.

– Klimatvärdet per vara utgår från ett livscykelperspektiv, vilket innebär att den beaktar klimatpåverkan från alla delar av livsmedlets produktionskedja, dock endast fram till fabriksgrind och utan förpackning. Klimatvärdena i databasen är generiska och är ett ungefärligt mått på livsmedlets klimat­avtryck, berättar Ica Gruppens innovation manager Sofie Karlsson, via koncernens pressavdelning.

Sofie förklarar vidare att RISEs klimatdatabas inte bara innehåller rena råvaror utan även en del mer komplexa varor, exempelvis färdigrätter eller vegoprodukter som vegobacon och vegobiff, och när det har varit lämpligt har ICA:s produkter matchats mot dessa.

Bacon knuffas bort

Eftersom Klimatknuffen anpassar sina förslag efter kundens tidigare inköp, så kan det variera vilka förslag olika kunder får, men Sofie ger några exempel:

  • Om du väljer Icas egna bacon kommer Klimatknuffen föreslå Icas egna vegobacon.
  • Om du väljer Arlas mellanmjölk kommer Klimat­knuffen föreslå Arla lättmjölk och Arla Jörd havredryck.

Icas vegobacon har en lång innehållslista, där vatten står först bland ingredienserna följt av solrosolja och bondbönsprotein från Tyskland, medan det Kött från Sverige-märkta ordinarie baconet till 95 procent består av svenskt griskött.

Bara klimat i fokus

Klimatknuffen tar i dagsläget bara hänsyn till klimatpåverkan när alternativ rekommenderas. På frågan om det inte därmed finns risk för att konsumenter ”knuffas bort” från andra värden som kan vara viktiga, exempelvis biologisk mångfald, landets självförsörjningsgrad, näringsvärde, vad vi har möjlighet att producera här etcetera, svarar Sofie:

– Rekommendationerna utgår endast från klimatpåverkan i den här piloten. Däremot har andra avvägningar lagts in i modellen just för att säkerställa att vi inte ”knuffar bort” konsumenter från andra varor som vi vill främja av andra skäl än klimat. Till exempel kommer modellen inte att föreslå att ersätta en svenskproducerad vara med en importerad, med vissa undantag för växtbaserade varor som kan ha ett annat ursprungsland.

Sofie utesluter dock inte att man i en mer utvecklad modell av Klimatknuffen skulle kunna bygga in fler parametrar, exempelvis näringsinnehåll eller ekologisk produktion, som man inte vill ”knuffa bort” konsumenter från med tanke på biologisk mångfald och djurvälfärd. 

Klimatknuffen har tagits fram av Icas innovationshubb Impact X, som jobbar med hållbara innovationer. Initialt testas verktyget under oktober till december. Därefter kommer dess effekt att utvärderas.

 

Två produkter, där vegobaconet är den som Klimatknuffen enligt Ica föreslår
  Icas bacon Icas vegobacon
Innehåll Griskött* 95%. salt, antioxidationsmedel (E301, E331), glukossirap, konserveringsmedel (E250). Bokspånsrökt.  Vatten, solrosolja, vegetabiliskt protein (bondböna**) 13%, äppeljuice, salt, stabiliseringsmedel (E415, E401), surhetsreglerande medel (E327), risstärkelse, modifierad potatisstärkelse, fiber (bambu, psyllium), hydrolyserat vegetabiliskt protein (raps), naturlig arom, koncentrat (morot, blåbär, paprika, rädisa), rökarom, jästextrakt. 
Fett (g/100 g) 21 22,5
Protein (g/100 g) 17 6,25
Kolhydrat (g/100 g) 0,5 13,8

* Fött, uppfött och slaktat i Sverige.
**Ursprung Tyskland.Källa: Ica.se samt Icas presstjänst

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 oktober 2024

Senaste

Beredskapspusslet läggs! För vem och till vad ska vi ha beredskap?

Att förebygga risker och säkra sin verksamhet har alltid varit en utmärkande nyckelfaktor bakom framgångsrika företag. Nu kräver vår omvärld tyvärr att vi inte bara behöver tänka på beredskap gällande smittsamma sjukdomsutbrott eller klimatförändringarnas effekter, som båda redan kräver stora resurser och mycket fokus. Nu är det dessutom mycket som gör att det krävs nya funderingar och tankesätt kring hur det yttersta hotet om krig skulle utspela sig. Beredskapsutredningens förslag till lager av viktiga insatsvaror och förnödenheter är en bra grund.

 

Kommentera