Medvetna val på restaurang ska bli enklare

Från mars 2025 blir det krav på att restauranger ska kunna redogöra för köttets ursprung. 

”Var kommer köttet från?” är en självklar fråga för många medvetna restauranggäster. Från 1 mars nästa år är det krav på att personalen inom restaurang och storhushåll ska kunna svara. Foto: Mostphotos

– Det ska vara lätt att veta var köttbiten på tallriken kommer ifrån. Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Nu kommer konsumenter få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande, och syftar på att det framöver blir krav på att konsumenten ska kunna få information om köttets ursprung på restaurang och i storhushåll.

Kravet baseras på en föreskrift som Livsmedelsverket tagit fram på uppdrag av regeringen, och omfattar färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fågel. Informationen om ursprungsland får ges skriftligt eller muntligt, men om restaurangen väljer den muntliga vägen, så ska det vara tydligt att och hur konsumenten kan få tillgång till informationen, till exempel via en skylt vid kassan.

Föreskrifterna träder i kraft 1 mars 2025 och gäller initialt till och med 2026. Därefter ska det hela utvärderas.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 29 november 2024

Senaste

Var med och för svensk grisproduktion framåt – sänd ditt produktionsresultat från WinPig

I år behöver du ha sänt ditt resultat senast den 28 februari för att det ska komma med i beräkningen av medeltalen för 2024. Det gäller resultat både från smågris- och slaktgrisproduktionen. Insända resultat behandlas anonymt och det är de tekniska resultaten från produktions-/omgångsrapporten som sänds. Inga ekonomiska mått kommer med i sändningen. Medeltalen för 2024 beräknas utifrån omgångar/perioder med slutdatum under 2024, det är alltså dessa som ska sändas. Här beskriver vi hur du gör för att sända resultatet.

Kommentera

Kanske fann någon inspiration!

Krönika: När jag behöver hämta inspiration eller hitta lösningen på ett problem återkommer jag ofta till studiebesök jag gjort genom åren. Många av dem har jag gjort under min studietid på Alnarp men också i form exempelvis öppna stall eller liknande. Det kan ha handlat om smågrisproduktion i Danmark eller mjölkproduktion i Tyskland, men också grisbesättningar som bygger nytt i Skåne eller ett kvällsbesök hos ett av de större godsen i Skåne.

 

Kommentera