”Ett lysande exempel på entreprenörskap”

Landshypotek Banks utmärkelse Årets Landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. I region Skåne är vinnaren i år bröderna tillika grisföretagarna Andreas och Håkan Tufvesson.

Andreas och Håkan Tufvesson har av Landshypotek Bank utsetts till Årets Landsbygdsföretagare i Skåne.
– Vi är ödmjukt tacksamma för uppmärksamheten, och tycker det naturligtvis är väldigt kul, säger Håkan Tufvesson. Foto: Landshypotek

Bröderna Håkan och Andreas Tufvesson växte upp på en mindre gård norr om Tomelilla, som föräldrarna fortfarande driver. Båda valde att utbilda sig till lantmästare och efter några år som rådgivare respektive fodersäljare startade de i början av 2000-talet upp sin gemensamma verksamhet Granepig med grisuppfödning. 

Sedan starten har verksamheten både expanderats och breddats och i dag omfattar den tre gårdar; Granedal i Dalby samt Klemedstorp och V. Hundsäng i Eslöv. Förutom grisuppfödning ägnar bröderna sig åt växtodling, byggnation och energi och juryn i Landshypotek Bank, som utsett Håkan och Andreas till Årets Landsbygdsföretagare i Skåne, menar att brödernas företagsamhet bidragit till utvecklingen av landsbygden i Skåne med omnejd.

”Vi är rätt olika och vi håller på med olika delar i verksamheten, men vi strävar alltid efter samma mål och kompletterar varandra mycket väl. Det är en väldig styrka. Och vi hjälps alltid åt om det krisar.”, summerar bröderna sina framgångsfaktorer, i ett pressmeddelande. 

 

Juryns motivering

Bröderna Håkan och Andreas Tuvesson har med klokt risktagande och strategisk diversifiering utvecklat sitt företag Granepig AB till en betydande aktör inom lantbruksnäringen i södra Sverige.

Genom innovationskraft och uthållighet har de byggt upp en mångsidig verksamhet som idag omfattar bland annat grisproduktion, växtodling, byggnation och energi.

Deras goda affärsmannaskap har inte bara lett till egen framgång, utan också bidragit till utvecklingen av landsbygden i Skåne med omnejd. Deras resa är ett lysande exempel på entreprenörskap som förhoppningsvis kan inspirera fler landsbygdsföretagare.

 

Om Årets Landsbygdsföretagare 2024

Odlar cirka 230 hektar åkermark, som ger foderspannmål

Föder upp över 1 250 smågrisar i veckan

Har cirka 25 anställda

Energiproduktion: ett vindkraftsverk med ca 5,2 miljoner KW produktion, solceller samt ett energilager, som ska gå till frekvensmarknaden.

Bygg och betong: Har byggt väggar till cirka 600 industri- och lantbruksbyggnader men även bilhallar och sporthallar, cirka 10 000 kvadratmeter väggelement/år, mestadels i Skåne men även Stockholm Göteborg och Kiruna.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 december 2024

Senaste

Stilla avslutning på 2024

December bjöd inte på några stora prisuppgångar för gris i EU. Istället blev det en femte månad i rad där vi noterar ett lägre genomsnittspris på gris i EU. Nedgången var dock marginell. Prissänkningarna i januari syns inte i EU:s prisstatistik än, men det rapporteras om sänkta grispriser i flera länder, bland annat Tyskland. Orsaken till prissänkningarna som sker nu är att det finns ett överskott av slaktmogna grisar efter jul- och nyårshelgerna.

 

Kommentera

”Ska djuren kunna prestera på topp så måste vi ge dem förutsättningarna för det”

Med förändrat klimat ökar risken för mykotoxin-­angrepp på de råvaror vi ger till våra grisar. För att kunna ta tillvara grisarnas genetiska potential på bästa sätt, menar Linda Engblom och Erik Nordkvist på SVA, att det därför finns all anledning att jobba förebyggande, i syfte att i möjligaste mån minska förekomsten av de produktivitetshämmande ämnena.

 

Kommentera