Oklarheter kring effekter av kostråd ska redas ut
Livsmedelverket får i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av hur nya kostråd kring rött kött och charkprodukter förväntas påverka bland annat primärproduktionen, hälsan och klimatet. Därmed skjuts lanseringen av nya kostråd upp.
Den ursprungliga planen var att Livsmedelsverket skulle presentera uppdaterade kostråd i början av 2025. En justering som föreslagits är att minska rekommendationen för intag av rött kött och charkprodukter från max 500 till max 350 gram per vecka, där charkprodukter endast bör utgöra en liten andel.
Konsekvensanalys
Men nu skjuts alltså lanseringen av kostråden upp, eftersom regeringen gett myndigheten i uppdrag att göra en fördjupad konsekvensanalys av hur de kostråd om rött kött och charkprodukter som Livsmedelverket föreslagit kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.
– Kostråden är mycket viktiga ur flera olika perspektiv – inte minst när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen och tillgången till näringsrik mat. När det gäller kostråden om rött kött råder det fortfarande oklarheteter kring framför allt effekterna på svensk livsmedelsproduktion så därför får Livsmedelsverket i uppdrag att göra en fördjupad analys kring dem, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande.
Färdigt under våren
Livsmedelsverkets uppdrag omfattar bland annat att särskilt klargöra effekterna av sitt förslag på primärproduktionen, att synliggöra skillnader i klimatpåverkan mellan nationellt och importerat kött samt att bedöma hälsoeffekterna.
Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2025, och först därefter kan uppdatering av kostråden ske.