Oklarheter kring effekter av kostråd ska redas ut

Livsmedelverket får i uppdrag av regeringen att göra en fördjupad analys av hur nya kostråd kring rött kött och charkprodukter förväntas påverka bland annat primärproduktionen, hälsan och klimatet. Därmed skjuts lanseringen av nya kostråd upp. 

I Livsmedelsverkets förslag till uppdaterade kostråd föreslås en minskad rekommendation för max intag av rött kött och charkprodukter. Foto: Mostphotos

Den ursprungliga planen var att Livsmedelsverket skulle presentera uppdaterade kostråd i början av 2025. En justering som föreslagits är att minska rekommendationen för intag av rött kött och charkprodukter från max 500 till max 350 gram per vecka, där charkprodukter endast bör utgöra en liten andel.

Konsekvensanalys

Landsbygdsminister Peter Kullgren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Men nu skjuts alltså lanseringen av kostråden upp, eftersom regeringen gett myndigheten i uppdrag att göra en fördjupad konsekvensanalys av hur de kostråd om rött kött och charkprodukter som Livsmedelverket föreslagit kan antas påverka folkhälsan, livsmedelsproduktionen, klimatet, den biologiska mångfalden och livsmedelsberedskapen.

– Kostråden är mycket viktiga ur flera olika perspektiv – inte minst när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen och tillgången till näringsrik mat. När det gäller kostråden om rött kött råder det fortfarande oklarheteter kring framför allt effekterna på svensk livsmedelsproduktion så därför får Livsmedelsverket i uppdrag att göra en fördjupad analys kring dem, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, i ett pressmeddelande.

Färdigt under våren

Livsmedelsverkets uppdrag omfattar bland annat att särskilt klargöra effekterna av sitt förslag på primärproduktionen, att synliggöra skillnader i klimatpåverkan mellan nationellt och importerat kött samt att bedöma hälsoeffekterna. 

Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2025, och först därefter kan uppdatering av kostråden ske. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 december 2024

Senaste

Stilla avslutning på 2024

December bjöd inte på några stora prisuppgångar för gris i EU. Istället blev det en femte månad i rad där vi noterar ett lägre genomsnittspris på gris i EU. Nedgången var dock marginell. Prissänkningarna i januari syns inte i EU:s prisstatistik än, men det rapporteras om sänkta grispriser i flera länder, bland annat Tyskland. Orsaken till prissänkningarna som sker nu är att det finns ett överskott av slaktmogna grisar efter jul- och nyårshelgerna.

 

Kommentera

”Ska djuren kunna prestera på topp så måste vi ge dem förutsättningarna för det”

Med förändrat klimat ökar risken för mykotoxin-­angrepp på de råvaror vi ger till våra grisar. För att kunna ta tillvara grisarnas genetiska potential på bästa sätt, menar Linda Engblom och Erik Nordkvist på SVA, att det därför finns all anledning att jobba förebyggande, i syfte att i möjligaste mån minska förekomsten av de produktivitetshämmande ämnena.

 

Kommentera