Nu går det att söka Branschutvecklingspengen 2025

För tionde året i rad avsätter Sveriges köttbönder tre miljoner kronor för att stödja utvecklingen av svensk köttproduktion.

Ansökan till Branschutvecklingspengen är öppen fram till 15 april 2025. Foto: Mostphotos

Projektansökningar för hållbar, lönsam och innovativ utveckling inom gris, nöt och lamm kan skickas in mellan den 1 februari och 15 april 2025.

Syftet är att möta branschens utmaningar, skapa lönsamhet och stärka kompetensen i hela värdekedjan. Rådgivare, veterinärer, producenter, forskare och entreprenörer är alla välkomna att ansöka.

– Med den rådande omvärldsutvecklingen är svensk köttproduktion avgörande för vår livsmedelsförsörjning och beredskap. Genom Branschutvecklingspengen vill vi främja innovation och samverkan som stärker hela näringen, säger Hans Agné, vd Svenska Köttföretagen, i ett pressmeddelande.

Årets kriterier:

Ansökningarna ska kopplas till specifika kriterier för gris, nöt och lamm, samt de gemensamma kriterierna för alla djurslag. Projekten ska vara innovativa, gärna genomföras i samarbeten och bidra till ökad lönsamhet, djurvälfärd och resurseffektivitet.

För grisproduktion prioriteras bland annat projekt som stärker beredskapen för afrikansk svinpest (ASF) och ökar konsumtionen av svenskt griskött. Inom nötproduktion efterfrågas insatser för ökad dikoproduktion och verktyg för att minska slaktanmärkningar. För lammproduktionen är fokus på innovationer för att öka lammköttsproduktionen och förbättra lönsamheten i hela näringen.

HÄR finns mer mer information om kriterier och ansökningsförfarande.

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 07 februari 2025

Senaste