Var kommer köttet ifrån?

Från den 1 mars 2025 ska restauranggäster kunna veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.

Restauranger kan själva välja om informationen om köttets ursprung ska ges muntligt eller skriftligt. Men det ska tydligt framgå för restauranggästerna att de kan få den informationen. Foto: Mostphotos

För många konsumenter är det viktigt att veta var köttet de beställer på restaurang kommer ifrån. Och de nya reglerna ska göra det möjligt att välja kött utifrån ursprungsland. De nya reglerna innebär enligt Livsmedelsverket att restauranger måste kunna informera om vilket ursprungsland kylt och fryst, inklusive malet, kött från nöt, svin, får, get och fjärderfä kommer ifrån.

Informationen om ursprung kan både ges skriftligt och muntligt, men det ska vara tydligt hur gästen kan få informationen. Exempelvis en skylt som informerar om att gästen kan fråga om köttets ursprung.

Exempel på köttprodukter som undantas från reglerna är:

  • till exempel hästkött, renkött och älgkött
  • inköpta köttprodukter som till exempel inköpt marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar
  • kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.

Men restaurangen kan givetvis själv välja att informera om ursprung även för dessa kött.

Reglerna gäller om du själv äter på restaurangen eller själv hämtar vid restaurangen, men inte när du beställer hemkörning.

Restauranger följer strikta regler om ursprung av kött

Restauranger är skyldiga att följa strikta regler för att informationen om köttets ursprung ska vara korrekt. De måste uppdatera informationen om köttets ursprung varje gång de får in kött med ett nytt ursprungsland. Myndigheterna kontrollerar också att reglerna efterlevs.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 28 februari 2025

Senaste

Beredskapspusslet läggs! För vem och till vad ska vi ha beredskap?

Att förebygga risker och säkra sin verksamhet har alltid varit en utmärkande nyckelfaktor bakom framgångsrika företag. Nu kräver vår omvärld tyvärr att vi inte bara behöver tänka på beredskap gällande smittsamma sjukdomsutbrott eller klimatförändringarnas effekter, som båda redan kräver stora resurser och mycket fokus. Nu är det dessutom mycket som gör att det krävs nya funderingar och tankesätt kring hur det yttersta hotet om krig skulle utspela sig. Beredskapsutredningens förslag till lager av viktiga insatsvaror och förnödenheter är en bra grund.

 

Kommentera