Var kommer köttet ifrån?
Från den 1 mars 2025 ska restauranggäster kunna veta var köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån.
För många konsumenter är det viktigt att veta var köttet de beställer på restaurang kommer ifrån. Och de nya reglerna ska göra det möjligt att välja kött utifrån ursprungsland. De nya reglerna innebär enligt Livsmedelsverket att restauranger måste kunna informera om vilket ursprungsland kylt och fryst, inklusive malet, kött från nöt, svin, får, get och fjärderfä kommer ifrån.
Informationen om ursprung kan både ges skriftligt och muntligt, men det ska vara tydligt hur gästen kan få informationen. Exempelvis en skylt som informerar om att gästen kan fråga om köttets ursprung.
Exempel på köttprodukter som undantas från reglerna är:
- till exempel hästkött, renkött och älgkött
- inköpta köttprodukter som till exempel inköpt marinerad kycklingbröstfilé, bacon eller färdiga köttbullar
- kött som används för att tillverka fond, sky, buljong eller liknande produkter.
Men restaurangen kan givetvis själv välja att informera om ursprung även för dessa kött.
Reglerna gäller om du själv äter på restaurangen eller själv hämtar vid restaurangen, men inte när du beställer hemkörning.
Restauranger följer strikta regler om ursprung av kött
Restauranger är skyldiga att följa strikta regler för att informationen om köttets ursprung ska vara korrekt. De måste uppdatera informationen om köttets ursprung varje gång de får in kött med ett nytt ursprungsland. Myndigheterna kontrollerar också att reglerna efterlevs.