Stallförsök ska föra forskning och praktik närmare varandra

Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion satsar nu tillsammans för att minska glappet mellan forskning och praktik. Detta genom nya så kallade Stallförsök.

Mindre glapp mellan forskning och praktik hoppas Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion uppnå med den nya satsningen på Stallförsök. Foto: Carolina Wahlberg

Stallförsöken beskrivs som gårdsnära praktiska försök för animalier, och innebär kortare och snabbare projekt förlagda till lantbruk eller försöksgårdar. Under året kommer upplägget testas i en serie med pilotstudier, och Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion avsätter 1 miljon kronor vardera för detta. Premiärprojektet kommer att ledas av Växa, och man ska där undersöka energiåtgången för olika typer av mjölkrobotar.

Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning. Foto: Stiftelsen Lantbruksforskning

– Tanken är att med ett kortare och snabbare försök i nära samarbete med lantbrukare på gårdsnivå kommer vi kunna minska glappet mellan forskning och praktik. Det kommer att bli enklare att ge lantbrukarna handfasta forskningsbaserade råd kring lantbrukets alla djur, säger Mattias Norrby, forskningschef på Stiftelsen Lantbruksforskning, i ett pressmeddelande.

Långsiktig finansiering

Stiftelsen Lantbruksforskning och Kunskapsnav Animalieproduktion hoppas detta ska vara starten på ett förhoppningsvis långt samarbete mellan olika organisationer. Organisationerna jobbar även för att hitta en långsiktig finansiering för Stallförsöken.

– Just nu tittar vi på flera olika finansieringsmöjligheter både från näring och myndighetshåll, säger Mattias Norrby.

Efterlikna Sverigeförsöken

Som inspiration till upplägget bakom Stallförsöken finns de samordnade fältförsöken i Sverigeförsöken, vilket är ett samarbete mellan Stiftelsen Lantbruksforskning och Hushållningssällskapet. Försöken som utförs inom Sverigeförsöken baseras på beställningar från ett branschråd, och i Stallförsöken tänker man sig att det är Kunskapsnav Animalieproduktions analysgrupper som på liknande sätt kommer att ta fram beställningar på försök.

Emma Olsson, t f enhetschef på Kunskapsnav animalieproduktion. Foto:  Kunskapsnav Animalieproduktion

Enligt organisationerna kommer dessa beställningar initialt att presenteras för de utförare som har ramavtal med Kunskapsnav animalieproduktion och som sedan får lämna ansökningar på att utföra stallförsöken. Därefter blir det upp till Stiftelsen Lantbruksforskning beredningsgrupp att bedöma kvalitén, nyttan och att vetenskapliga processer som statistik och arbetsordning säkerställer tillförlitlighet i de kommande resultaten.

– Vi vill använda stallförsöken för att utveckla och förbättra alla grenar inom lantbrukets animalieområden. Med Kunskapsnav Animalieproduktions redan pågående samarbete med rådgivningsföretag som Gård- och djurhälsan, Växa med flera så har vi en bra plattform för att hantera beställningsprocessen och utförandet av stallförsöken, säger Emma Olsson, t f enhetschef på Kunskapsnav Animalieproduktion.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 mars 2025

Senaste