Optimistisk grisbransch samlad för stämma

Sveriges Grisföretagares årsstämma gick av stapeln i ett soligt Vadstena den 19-20 maj. De tre huvudsponsorerna  var överens om att den svenska grisuppfödningen behöver öka och bland de cirka 300 deltagarna gick det inte att ta miste på branschens glädje och framåtanda.

Sveriges Grisföretagares styrelse, från vänster: Filip Nilsson, Per-Göran Fjelkner, Lina Danlid Burke, Peter Eriksson, Hans Blackert, Cissi Klasson samt ordförande Johan Eriksson. Foto: Emma Sonesson

Ordförande Johan Eriksson inledde stämmoförhandlingarna med att summera det gångna året och poängtera samverkan som den viktigaste framgångsfaktorn:

– 2024 har handlat om våra nyckelfrågor; våra medlemmars lönsamhet, konkurrenskrafts-frågor och vilka risker vi har. Bland de största riskerna vi har är ju svinpesten, vars efterverkan varit dominerande under året, sa han och fortsatte: 

– Tillsammans med våra allierade i branschen får vi saker att hända. Och jag kan säga att vi behövs – vår förening – mer än någonsin, och vi gör jobbet väldigt bra tillsammans med andra. 

Djurhälsoorganisationerna, LRF och Svenskt Kött nämndes som ett urval av viktiga samarbetspartners.

Lyckad marknadsföring

En annan samarbetspartner är Intellecta som bland annat håller i Swedish Pork-konceptet. Intellectas Linda Olofsson berättade om en lyckad sommarkampanj 2024, under mottot ”grilla allt”. Höstens kampanj ”ingen fest utan fläsk” handlade om att visa på att griskött har en given plats vid festliga tillfällen och under januari påmindes konsumenterna om att festen kan fortsätta trots att ”oxveckorna är här”, om man väljer griskött.

Linda avslöjade också att sommarkampanjen 2025 kommer handla om att ta med maten ut, exempelvis på utflykten eller till stranden, under parollen ”rör på fläsket”. 

Ett 40-tal sponsorer möjliggjorde stämman och visade upp produkter och tjänster i sina montrar. Huvudsponsorer var Dahlbergs slakteri, Svenska Foder samt Lantmännen. Foto: Emma Sonesson

Inga motioner

Stämman hade inga motioner att ta ställning till, men styrelsens Hans Blackert gav en lägesrapport för arbetet med den motion som klubbades igenom på föregående stämma. Motionens intention är att få in Grundkurs i seminering, Villkorad läkemedelsanvändning samt Säker och smärtfri kastration som moment i läroplanen för naturbruksskolorna, för att eleverna ska vara redo för anställning på grisgård efter examen. 

– Att få in det i läroplanen verkar mycket svårt. Däremot har flera skolor ett programråd och det är inkörsporten. Problemet är bara att programråd inte finns på alla skolor och att råden på de skolor där de hålls i många fall mer handlar om information från skolorna till näringen, än tvärt om. Programråden skulle alltså behöva väckas till liv för att vi ska få in våra frågor i skolan. 

Förnyat förtroende

Föreningens ekonomi föredrogs av Lars Bjerke, Fyrklövern ekonomi och juridik, som konstaterade att ökningen av serviceavgifter från medlemmarna, som beslutats om på tidigare stämma, helt enligt förväntan ökat intäktsposten från cirka 1,25 miljoner kronor 2023 till drygt 2,5 miljoner kronor 2024. 

När det blev dags för personval stod det klart att styrelsen kommer kvarstå så som den sett ut föregående år, med sju ledamöter. Johan Eriksson fick förnyat förtroende som ordförande. Revisorssuppleanten Oscar Hilmér ersattes av Petter Kjellerby och i valberedningen blev det två nya ansikten via fyllnadsval på ett år för Emilia Astrenius, som ersätter Nathalie Wiktorsson, samt nyval på Linnéa Kjellerby. Klas-Erik Andersson avtackades för ett gott arbete i valberedningen och sammankallande Mattias Espert passade på att efterlysa förslag på potentiella framtida engagerade och drivna styrelseledamöter från medlemmarna. 

Höjda arvoden och ersättningar till styrelsens ledamöter klubbades igenom enligt valberedningens förslag. 

Vadstena visade sig från sin allra bästa sida under grisstämman; sol och cirka 20 grader. Foto: Emma Sonesson

Bra utgångsläge

Under punkten övrigt valde grisbonden Per Karlsson att berömma styrelsen för ett väl utfört arbete. Pers kollega kollega Johan Hilding höll med, men ifrågasatte samtidigt om det verkligen satsas tillräckligt på att marknadsföra svenskt griskött. 

Förhandlingarnas ordförande Peter Borring fick stå för de avslutande orden:

– Kanske att svenskt lantbruk inte varit i ett så här pass bra läge på 50-75 år. Det är ett helt fantastiskt utgångsläge. Det tråkiga är att det är andras elände som skapar de förutsättningarna för oss, sa han och pushade för att alla behöver hjälpas åt och belysa lantbrukets viktiga roll för hela samhället och ge beslutsfattarna grund för att fatta beslut som gynnar svensk livsmedelsproduktion:

– Alla eras vardagsbilder är viktiga att delge våra beslutsfattare, för att de ska våga trycka på knappen. Bjud ut era kommunalråd på fika, det behöver inte vara värre än så. 

 

Remisser som Sveriges Grisföretagare svarat på under 2024, enskilt eller i samarbete med andra organisationer:

EU:s djurskydds- och transportförordningar

Kameraövervakning i slakterier

Arbetskraftsinvandring kopplat till minimilöner

Nya kostrekommendationer 

Biosäkerhet

 

Sveriges Grisföretagares valberedning

Mattias Espert (sammankallande)

Håkan Wahlstedt

Ingemar Olsson

Anders Ekström (representant för livdjurssektionen)

Anders Svensson

Emilia Astrenius

Linnea Kjellerby

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 23 maj 2025

Senaste