Tio i topp 2024 – Smågrisproduktion
Här presenteras de besättningar som uppnådde högst produktionsresultat inom smågrisuppfödning 2024, av de som sänt in sina resultat till WinPigs medeltalsberäkning.
1 (3) Persgård, Anna & Örjan Bertilsson, Varberg
Smågrisproduktion med 276 suggor i system med 4 veckors ditid. Producerar 33,8 smågrisar/årssugga. Gården drivs av ägare Anna och Örjan Bertilsson, med medarbetare Abedin Berisha, Alice Stensson, Erik Bertilsson och Julia Olsson. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med blötfoder. Gården har rådgivning av Jessica Sandberg Hansson på Griskonsult, Tore Elisson på Vallberga Lantmän samt Katarina Karlsson Frisch på Gård & Djurhälsan. Skattad arbetsåtgång är 14 timmar/sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Ett vinnande koncept.
Nöjd med i stallet:
Arbetat fram goda rutiner.
Framgångsfaktorer:
Duktig och ambitiös personal och rådgivare. Vi samarbetar för att få friska fina grisar att leverera till ett väl fungerande mellangårdsavtal. Bra personal med goda rutiner. Arbetar mot samma mål. Bra smittskyddsrutiner med hjälp av ALK stalltvätt.
1 (5) Junegården, Jennie & Daniel Juneberg, Kalmar
Smågrisproduktion med 550 suggor i 2-veckorssystem. Producerar 33,8 smågrisar/årssugga. Gården drivs av ägare Jennie och Daniel Juneberg, med medarbetare Mantas, Michelle, Jan, Emil och August. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med torrfoder. I stallarna finns betäckning på djupströ och sinsuggorna hålls i trerummare. Gården har rådgivning av Jessica Sandberg Hansson (Griskonsult).
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Rapporten är nödvändig för att få veta vad som är bra, vad som behöver förbättras samt ger oss möjlighet att jämföra oss med andra. Den ger bra info vid rådgivning samt gör att man kan se effekt av förändringar man gör.
Nöjd med i stallet:
Effektiv BB-box med bra smågrishörna med tak och lampa. Stänger in sinsuggorna vid utfodring vilket ger lugn och ro. Trågavskiljare mellan varje sinsugga.
Framgångsfaktorer:
Duktiga djurskötare med stort engagemang. Investerar i saker istället för att snåla in, gör saker i tid med mera. Lägger tid på att sätta fina kullar, rätt kulting hos rätt sugga. Viktigt med bra rykte som god arbetsgivare för att hitta rätt personal. Satt in mjölkkoppar i BB vilket gör att fler kan överleva. Börjat utfodra med toxinbindare i fodret vilket har förbättrat resultaten.
3 (2) Kialtsdal Lantbruks AB, Frederik Nilsson, Kristianstad
Externintegrerad smågrisproduktion med 390 suggor i ett 3-veckorssystem. 33,6 producerade smågrisar/årssugga. Gården drivs av ägare Frederik Nilsson med anställda Tommy Axelsson och Katja Halinich. Gården har rådgivning av Per Knudsen, KLS och Lundens Djurhälsa. Stallarna består av traditionella grisningsavdelningar och tillväxtavdelningar med tak och djupströbädd till betäckning- och sinavdelning. Grisarna utfodras med torrfoder. Köper småhybrider till rekrytering. Arbetsåtgången är skattad till 10 timmar per sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Rapporten är nödvändig för att kunna arbeta med de rätta faktorerna och veta vilka de är.
Nöjd med i stallet:
Nöjd med i princip hela anläggningen. Viktigt med ett praktiskt och funktionellt system som är bra för djuren. Extra nöjd med djupströbädden som ger starka ben, särskilt viktigt vid grisning.
Framgångsfaktorer:
Fantastisk personal som är kunniga, ambitiösa, drivna och målinriktade. Att ständigt arbeta mot att förbättra sig och inte nöja sig utan alltid sträva efter utveckling och möjligheter till förbättring.
Foto: Privat
4 (3) Vissgärde Gris AB, Petter Kjellerby, Uppsala
En smågrisproducerande besättning med 360 suggor och grisning varje vecka. 33,5 producerade smågrisar/årssugga. Gården har egen rekrytering och djuren utfodras med torrfoder. Gården drivs av ägare Petter Kjellerby tillsammans med medarbetarna Linnea Kjellerby, Hugo Taxén, Julia Bonazzi, Linnea Pettersson och Nils Kastemar. Gården anlitar rådgivning från Jessica Sandberg. Skattad arbetstidsåtgång är 13 timmar/sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Det är ett bra sätt att hålla koll på produktionen.
Nöjd med i stallet:
Torrutfodring samt att alla suggor går på djupströbädd.
Framgångsfaktorer:
Väl framarbetade rutiner, alla gör lika alltid. Intresserad och engagerad personal. Vår Evo Cleaner som möjliggör att vi hinner tvätta noga mellan omgångarna.
4 (7) Li Lantbruk AB, Jonas & Carina Runevad, Falkenberg
Integrerad besättning med 240 suggor i 3-veckorssystem. 33,5 producerade smågrisar/årssugga. Besättningen sköts av ägarna Jonas och Carina Runevad, samt av medarbetare Jakob och Jonathan (söner) samt Linnea och Kazik. I stallarna finns BB och separat tillväxt samt transponderutfodring. Djuren utfodras med egenproducerat blötfoder. De har även mjölkautomater. Gården har egen rekrytering. Arbetsåtgång är cirka 10 timmar/sugga och år, eller cirka 25 minuter/producerad gris. Gården har rådgivning av Jessica Sandberg.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Man får bättre koll, vi vill ha någon slags produktionsuppföljning och detta funkar!
Nöjd med i stallet:
Väldigt nöjda med BB! Känns enkelt att få fram bra smågrisar.
Framgångsfaktorer:
Mjölkautomater som fungerar bra. God hygien. Ambitiöst vaccinationsprogram som gör skillnad! Bra rutiner (som oftast följs). Bra samarbete med Lundens Djurhälsa, Tore Elisson på Vallberga Lantmän och Jessica Sandberg. Har lagt mycket tid på upplärning av nyanställda, i en mindre besättning märks personalomsättning tydligt.
Foto: Privat
6 (1) Blackert Lantbruk AB, Hans & Jeanette Blackert, Skänninge
En integrerad besättning med 456 suggor i 3-veckorssystem. 33,0 producerade smågrisar/årssugga. Gården har egen rekrytering och djuren utfodras med blötfoder. Drivs av ägarna Hans och Jeanette Blackert tillsammans med sina fyra anställda; Karin Lindersson, Anna Löfgren, Mattias Thunberg och David Wessman. Uppskattad arbetstidsåtgång är 12 timmar per sugga och år. Har rådgivning från veterinärer Erik Lindahl och Stina Andersson.
Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?
Superviktigt att ha koll på produktionen och se resultat över tid. Att kunna göra förbättringar och snabbt åtgärda eventuella störningar.
Nöjd med i stallet:
Betäckning och sinavdelning på djupströ som ger lugna och friska suggor.
Framgångsfaktorer:
Duktiga och engagerade medarbetare som varje dag strävar efter förbättringar och följer framtagna rutiner. Glada över att hålla resultatet uppe trots sämre spannmål och lite produktionsstörningar under året.
7 (-) Lybydahl, Britt-Marie & Mats Nilsson, Hörby
Smågrisproduktion med 483 suggor. Producerar 32,4 smågrisar/årssugga. Gårdens ägare är Britt-Marie och Mats Nilsson, och de har totalt fyra anställda. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med torrfoder.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
För att få en övergripande bild över min besättning, lätta rapporter att följa över tid.
Nöjd med i stallet:
Bra djurflöde där jag lätt kan se över djuren.
Framgångsfaktorer:
Noggrannhet (med djur, stall och personal), samarbete, effektivitet i stallarna, uppföljning, renlighet och kollar djuren vid varje utfodring som minst. Om du inte har välmående djur så har du inte en bra produktion, se över ditt avelsmaterial! Lägger mycket tid på egen rekrytering. A och O är att du har ett välmående djur, det ger dig en bra produktion.
8 (5) Ivehags Lantbruk, Helena & Arvid Ivehag, Grästorp
Integrerad smågrisproduktion med 400 suggor i 7-7-8-system. Producerar 32,3 smågrisar/årssugga. Gårdens ägare är Helena och Arvid Ivehag, med anställda Arvid Ivehag, Cecilia Ekelundh Johansson, Sanna Ekelundh Johansson och Stina Carlson. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med blötfoder i restlöst system. I stallarna finns både äldre BB-avdelning samt nyrenoverad BB-avdelning, båda med Weda Nutrix-koppar och smågrishörnor, sin och betäckning med foderliggbås och dränerad liggyta och i tillväxtavdelning finns tvärtråg med upphöjd spalt och höj- och sänkbart tak över liggytan. Gården har rådgivning av Erik och Stina på Lundens samt Fodermix. Skattad arbetsåtgång är 11,4 timmar/sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
För att bättre kunna följa upp resultat när vi nu är fler anställda. Bara använt programmet i tre år.
Nöjd med i stallet:
Under 2021 och 2022 gjordes en omfattande nybyggnation och renovering av befintliga stallar som gjorde att vi investerade i ny teknik och det inhysningssystem som fungerar bättre för dagens djur. Vi är allmänt nöjda med helheten som det blev.
Framgångsfaktorer:
Engagerad personal med olika spetskunskap som alla jobbar mot samma mål, då kommer till slut resultaten. Ett sunt produktionstänk varvat med omsorg för djurens bästa. Ständigt förbättra foder och rätt foder under djurets olika stadier. Lyckade semineringar med stimulus. Vi har kämpat med ökad andel spädgrisdiarréer under året men ser nu en förbättring. Med bra foder och fungerande foderanläggning har vi uppnått en bra dräktighet, suggor som håller och smågrisar som ändå har god aptit.
9 (-) Kvarnhorva Gård AB, Erik & Anders Petersson, Färjestaden
Integrerad och externintegrerad smågrisproduktion med 99 suggor i 7-7-8-system. Producerar 32,2 smågrisar/årssugga. Gårdens ägare är Erik och Anders Petersson, med anställda Jessica, Jimmy och Josefin. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med blötfoder. I stallarna finns betäckning på djupströbädd och trerummare hos sinsuggor i äldre stallar. Gården har rådgivning av Helena Carlzén (Gård & Djurhälsan) och Maria Malmström (Topigs Norsvin). Skattad arbetsåtgång är 25 timmar/sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Enda sättet att ha koll på produktionen och få veta vad man ska ändra/uppdatera.
Nöjd med i stallet:
Mest nöjd med mjölkkopparna, de gör stor skillnad.
Framgångsfaktorer:
Bra personal, återkommande rutiner. Förändrat ledarskap, delegerar mer och högre förtroende för personal vilket gett gott resultat.
10 (-) Stäholms Lantbruk AB, Mathias Hellström, Köping
Integrerad smågrisproduktion med 300 suggor i 3-veckorssystem. Producerar 31,9 smågrisar/årssugga. Gårdens ägare är Mathias Hellström, med anställda My Stjernsten, Carina Andersson, Wilde Düring, Maxym Yaskin och Simon Sjölund. Gården har egen rekrytering och utfodrar djuren med blötfoder. I stallarna finns BB-boxar, tillväxt med spalt och tak. Semin på djupströ och seminbås, samt sinsuggor på djupströ med ätbås. Gården har rådgivning av Maria Kihlstedt, samt god hjälp av Lotta Henrysson och Thea Kristensson. Skattad arbetsåtgång är 15,8 timmar/sugga och år.
Varför har ni valt att använda produktionsrapporten som analys vid produktionsuppföljning?
Ordning och reda med möjlighet till analyser.
Nöjd med i stallet:
Seminbås med galtvagn skapar en lugn och effektiv seminering.
Framgångsfaktorer:
Engagerad och målinriktad arbetsgrupp, LEAN-arbete med tydliga mål. Många års skruvande i detaljer för att skapa en bra arbetsplats.
2024 | 2023 | |
Producerade smågrisar/årssugga | 33,0 | 32,6 |
Medelantal suggor+gyltor | 364 | 472 |
Levande födda/kull | 15,7 | 15,8 |
Avvanda per kull | 14,0 | 14,0 |
Dödlighet före avvänjning, % | 10,3 | 11,1 |
Dödlighet efter avvänjning, % | 0,9 | 1,0 |
Grisningsprocent | 93,4 | 93,2 |
Improduktiv tid, dagar | 7,9 | 8,9 |
Alla besättningar som sänder in resultat till medeltalsberäkningen har möjlighet att hamna på 10 i topp. I referensgrupp WinPig har vi beslutat att följande regler ska gälla för att besättningen skall vara aktuell för topplistan:
- De insända resultaten skall tillsammans omfatta minst 250 dagar.
- Det måste finnas minst två perioder insända under året.
Referensgruppen förbehåller sig rätten att utesluta eller korrigera resultatet, för besättningar där vi (om möjligt i samråd med eventuell rådgivare) bedömer att resultatet är felaktigt eller orimligt.
Referensgrupp WinPig har bestått av Wilhelmina Ehrenkrona – Gård & Djurhälsan, Åsa Bönnestig – Svenska Köttföretagen, Ronja Lindell – KLS Ugglarps, Caroline Germer – Scan Sverige och Cato Gustafsson – Skövde Slakteri.
Grisföretagaren