Tio i topp 2024 – Slaktgrisproduktion

Här presenteras de besättningar som uppnådde högst produktionsresultat inom slaktgrisuppfödning 2024, av de som sänt in sina resultat till WinPigs medeltalsberäkning.

1 (2) Önnerståhl Smågris AB, Jonas Önnerståhl, Eskilstuna

En externintegrerad besättning med 1 760 slaktgrisplatser fördelade på sex avdelningar med långtråg. Producerar årligen cirka 5 700 slaktgrisar. Drivs av ägare Jonas Önnerståhl tillsammans med en anställd. Har rådgivning av Jessica Sandberg (Griskonsult). Vid insättning vägs cirka 30 %. Djuren utfodras med egenproducerat blötfoder. Den skattade arbetstidsåtgången är cirka 20 min/producerad gris.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

För att få koll på sin produktion.

Nöjd med i stallet:

Långtrågsboxarna och tvättroboten som gör grovtvätten först och bidrar med att det blir bättre tvättat och därmed bättre hygien i boxarna.

Framgångsfaktorer:

Ordentliga smittskyddsrutiner som efterföljs noggrant.

Edward Friberg och Roberta Potapova tar Badene egendom rakt in på andraplatsen på WinPigs slaktgristopplista. Foto: Privat

2 (-) Badene Egendom, Familjen Friberg, Götene

En slaktgrisproduktion med 3 200 slaktgrisplatser fördelade på tio avdelningar med både långtråg och tvärtråg. Producerar årligen cirka 10 000 slaktgrisar. Gården drivs av familjen Friberg tillsammans med anställda Roberta Potapova och Edward Friberg. Grisarna utfodras med blötfoder innehållande bland annat vassle och soja. Skattad arbetstidsåtgång är cirka 17min/producerad gris. Har rådgivning av Karin Velander och Sarah Johansson.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

Hur ska man annars kunna veta om man gör rätt eller fel?

Nöjd med i stallet:

Restlöst foder, det bidrar till högre tillväxt. Ättidsstyrning.

Framgångsfaktorer:

Ett nytt foderkök utan krångel. En ”snäll” sommar och stabil produktion.

3 (3) GP Farm AB, Daniel & Marie-Louise Stensson, Tråvad

Integrerad besättning med 2 800 slaktgrisplatser fördelade på tio avdelningar. Sju av avdelningarna är tvärtråg och tre är långtråg. Producerar årligen cirka 10 300 slaktgrisar. Gården drivs av ägarna Daniel och Marie-Louise Stensson, med medarbetarna Mikael Bergiin och Lorraine Nordström. Väger snittvikten på alla vid insättning. Djuren utfodras med blötfoder innehållande bland annat fodermjölk och lättdrank från Reppe. Skattad arbetstid är 15 min/producerad gris. Foderrådgivare är Mette Bengtsson och Karin Velander, veterinär är Hanna Arosenius på Gård & Djurhälsan.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

Hålla koll på produktionen och se vad som kan bli ännu bättre.

Nöjd med i stallet:

Ättidsstyrningen.

Framgångsfaktorer:

Restlöst fodersystem, ättidsstyrning i 4 avdelningar, bra ventilation och självförsörjande på spannmål och ärtor. Friska grisar.

Johan Bengtsson driver Järnvirke Hönseri/JB Jordbruk. Till sin hjälp har han tre medarbetare.
Foto: Privat

4 (4) Järnvirke Hönseri AB/JB Jordbruk, Johan Bengtsson, Tvååker

En externintegrerad besättning med 1 100 slaktgrisplatser fördelade på tre avdelningar med långtråg och tvärtråg. Producerar årligen cirka 3 500-4 000 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Johan Bengtsson med medarbetare Mikael Davidsson, Axel Westeborn och Anders Jakobsson. Grisarna utfodras med blötfoder innehållande bland annat permeat. Skattad arbetstidsåtgång är 15 min/producerad gris. Anlitar ingen rådgivare men har veterinär Lundens Djurhälsa och fodersäljare Tore Elisson.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

Ingen spaning ingen aning, veta var man behöver fokusera.

Nöjd med i stallet:

Gamla stallar som vi uppdaterat med ny ventilation och restlös utfodring, viss inredning och belysning. Även om det är gamla stallar så fungerar de bra.

Framgångsfaktorer:

Duktig personal. Mellangårdsavtal med Joel på Porcellus, mycket jämna och bra smågrisar. Bra foder från Vallberga. Nu kört ett helt år med restlöst, började utan syra men behövde sättas in efter ett tag vilket blev bra. Fortsatt envist arbete med att justera och bli bättre.

Erik Lorentzon håller i trådarna på Bonnagård utanför Falkenberg. Foder, ventilation och rutiner vid insättning är några av gårdens framgångsfaktorer.
Foto: Privat

5 (7) Esereds Lantbruk, Bonnagård, Erik Lorentzon, Falkenberg

En besättning med 1 900 slaktgrisplatser fördelade på fem avdelningar med majoriteten långtråg. Producerar årligen cirka 6 100 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Erik Lorentzon med medarbetare Aidas. Grisarna utfodras med egenblandat blötfoder innehållande spannmål, fodermjölk samt koncentrat. Vanlig konventionell utfodring med rundpumpning. Samtliga grisar vägs vid insättning. Sänder resultat för samtliga omgångar. Skattad arbetstidsåtgång är 18 min/producerad gris, och då är skötsel, tvätt och leverans av grisar inräknat. Anlitar ingen rådgivare men bra samarbete med besättningsveterinär Jenny Bengtsson på Gård & Djurhälsan samt sin fodersäljare Mette Bengtsson på Lantmännen.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

Ser uppföljning som en självklarhet. Man får en bra överblick över produktionen och kan jobba utifrån den.

Nöjd med i stallet:

Generellt lättskötta stallar med litet underhåll. Tillskottsvärme underlättar.

Framgångsfaktorer:

Betydligt ökat fokus vid insättning under året. I övrigt så är det fortsatt stort fokus på foder och ventilation. Fortsatt hög klass på smågrisar via mellangårdsavtal, även förmedling. Samt få driftsstörningar under året vilket upprätthåller en bra produktion.

6 (-) Klas-ErikAndersson, Gnarp

En externintegrerad slaktgrisproduktion med 1 720 slaktgrisplatser fördelade på fyra avdelningar med långtråg. Producerar årligen cirka 5 700 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Klas-Erik Andersson. Grisarna utfodras med blötfoder innehållande bland annat vassle. Samtliga grisar vägs vid insättning. Skattad arbetstidsåtgång är cirka 11 min/slaktgris. Har rådgivning av Pontus Almerheim på Gård & Djurhälsan.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

En drivkraft för att komma framåt och bli bättre.

Nöjd med i stallet:

Restlösa utfodringen från Skiold.

Framgångsfaktorer:

Pontus på Gård & Djurhälsan har varit fantastiskt bra, bra smågrisar från Näfsta. Har varit mera noggrann med kvarnen.

7 (6) Brännebergs Gård AB, Karin & Patrik Velander, Kvänum

En slaktgrisbesättning med 1 600 slaktgrisplatser fördelade på fyra avdelningar med långtråg. Producerar årligen cirka 5 200 slaktgrisar. Gården drivs av ägarna Karin och Patrik Velander. Grisarna utfodras med egenblandat blötfoder innehållande bland annat ostvassle, spannmål, åkerböna, rapsmjöl och egenkomponerad premix. Samtliga grisar vägs vid insättning. Skattad arbetstidsåtgång är 20 min/producerad gris. Anlitar ingen rådgivare men Karin är själv foderrådgivare.

Varför ärdet viktigt med produktionsuppföljning?

Uppföljning är ett av de viktigaste verktygen för att veta verkligt resultat.

Nöjd med i stallet:

Långtråg och modern foderdator ger god överblick.

Framgångsfaktorer:

Noga med foder och utfodring, analyserar och justerar regelbundet. Djuröga och stort fokus på grisarnas första veckor. Majoriteten av grisarna detta år är inköpta från förmedling,  det visar att det går att få bra resultat även med dem.

På Bröttorp blir resultaten utomordentligt bra tack vare duktig och engagerad personal.Foto: Privat

8 (1)Bröttorps Gård AB, Daniel Henrixon, Rockneby

En besättning med 2 800 slaktgrisplatser fördelade på tretton avdelningar. Har både långtråg och tvärtråg. Producerar årligen cirka 9 500 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Daniel Henrixon tillsammans med medarbetare Daniel, Viktor, Alexander, Adi, Robin, Chirpi och Sigge. Grisarna utfodras med blötfoder innehållande bland annat vassle och samtliga grisar vägs vid insättning. Skattad arbetstidsåtgång är för mycket. Gården har rådgivning av Maria Kihlstedt, Helena Carlzén (Gård & Djurhälsan), Jessica Sandberg (Griskonsult) samt Per Knudsen.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

För att kunna fatta bra beslut utifrån resultatet, t. ex för att förändra foder eller annat.

Nöjd med i stallet:

Stallarna är generellt av den äldre modellen – det är personalen som skapar det goda resultatet i produktionen.

Framgångsfaktorer:

Att man är noga i produktionen med till exempel foder och andra värden samt använder bra rådgivning. Bra personal spelar stor roll och även bra smågrisar.

Falla jord & skog; Olle, Monica, Amanda och Daniel. Foto: Privat

9 (10) Falla Jord & Skog NärkesKil AB, Daniel & Olle Viberg, Örebro

En slaktgrisbesättning med 2 900 slaktgrisplatser fördelade på tio avdelningar. Har både långtråg och tvärtåg. Producerar årligen cirka 9 400 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Daniel och Olle Viberg, med sina anställda Monica Robertsson och Amanda Olors. Grisarna utfodras med blötfoder. Samtliga grisar vägs i grupp på lastbilen vid insättning, samt att 4-6 boxar vägs extra vid insättning. Skattad arbetstidsåtgång är cirka 20 min/producerad gris. Har rådgivning av Louise Lundahl och Maria Malmström som hjälpt dem med optimering av fodret.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

För att se förändringar i produktionen – positiva eller negativa.

Nöjd med i stallet:

Restlös utfodring – alltid färskt foder.

Framgångsfaktorer:

Tid finns att se varje gris. Egenodlad spannmål av god kvalité. Grisen vägs till slakt så rätt gris åker vid rätt tid.

10 (-) Göksvalla, Mathias Myhrberg, Fjugesta

En slaktgrisproduktion med 1 800 slaktgrisplatser fördelade på sex avdelningar med både långtråg och tvärtråg. Producerar årligen cirka 5 600 slaktgrisar. Gården drivs av ägare Mathias Myhrberg med anställda Annelie Edin, Inger Kvarnström, Dennis Spång med flera. Grisarna utfodras med blötfoder innehållande bland annat öljäst och lättdrank. Vet inte exakt arbetsåtgång. Anlitar ingen rådgivare men har ett gott samarbete med leverantörer samt besättningsveterinärer och kollegor.

Varför är det viktigt med produktionsuppföljning?

För att hålla koll på resultaten och ha mål att sträva mot.

Nöjd med i stallet:

Vi jobbar med en gammal anläggning och vi är nöjda när saker och ting fungerar som det ska.

Framgångsfaktorer:

Ständig dialog mellan oss om produktionen och grisar. Vi har i flera år jobbat mot ett mål att förbättra tillväxt och foderförbrukning och nu börjar det ge resultat.

Resultat för besättningarna på topplistan
  2024 2023
Tillväxt, gram/dag 1 090, 2 1 066, 5
Foderförbrukning, MJ NE/kg tillväxt 22,6 22,9
Klassning, % 58,1 58,7
Dödlighet, % 1,1 1,2

 

För att få fram de bästa besättningarna har vi vägt samman tillväxt, foderförbrukning, klassning och dödlighet med ekonomiska vikter. Tillväxten är korrigerad till samma insättningsvikt och foderförbrukningen till samma insättningsvikt och samma slaktvikt.

Alla besättningar som sänder in resultat till medeltalsberäkningen har möjlighet att hamna på 10 i topp. I referensgrupp WinPig har vi beslutat att följande regler ska gälla för att besättningen skall vara aktuell för topplistan:

  • Det skall finnas insända resultat för minst 80 % av besättningens slakt.
  • Omgångar räknas till det år de avslutas, det vill säga alla perioder med sista slakt under 2024 räknas till 2024.
  • Helst bör alla grisar vägas vid insättningen, om så inte är fallet bör åtminstone en representativ del av grisarna vara vägda.
  • Vid användning av alternativt foder bör detta vara energivärderat.
  • En majoritet av grisarna i varje omgång ska ha gått till slakt för att omgången ska räknas till resultaten.

Referensgruppen förbehåller sig rätten att utesluta, eller korrigera resultatet, för besättningar där vi (om möjligt i samråd med eventuell rådgivare) bedömer att resultatet är felaktigt eller orimligt.

 

Grisföretagaren

 

Artikeln publicerades tisdag den 17 juni 2025

Senaste

Diffus lösning kring näringsförsörjning i nya kostråd

”Ät gärna kött, men inte så mycket. Ät inte mer än 350 gram rött kött i veckan, tillagad mängd. Det motsvarar 400–500 gram rått kött. Bara en liten del av det bör vara chark. Kött ger bra näring, men att äta mer än vad som rekommenderas är inte bra för hälsan. Svenskt och miljömärkt är bra miljöval.” Så lyder Livsmedelsverkets kostråd som lanserats under våren. Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, kommenterar.

 

Kommentera