Fem i topp – Livdjursproduktion

Vilka livdjursuppfödare lyckades bäst 2024? Här hittar du svaret.

Sandra Kylbrant, Niklas Gustavsson och Melanie Braun på Bällsta Lantbruk. Foto: Svenska Köttföretagen

1 (1) BällstA Lantbruk AB, Niklas Gustavsson, Köping

100 suggor i produktion, 4-4-3-veckorssystem. Avelsbesättning med sero-status. Topigs Norsvin Z-linje som moderdjur. Sålde cirka 300 livdjur under året. 

Johan Thuresson driver Löderups Gris.Foto: Svenska Köttföretagen

2 (2) Löderups Gris AB, Johan Thuresson, Löderup

320 suggor i produktion, 4-4-3-veckorssystem. Avelsbesättning med Topigs Norsvin Z-linje som moderdjur. Sålde cirka 2 200 livdjur under året. 

Gänget som har hand om grisarna på Stäholm. Foto: Svenska Köttföretagen

3 (4) Stäholms Lantbruk AB, Mathias Hellström, Köping

300 suggor i produktion, 3-veckors­system. Avelsbesättning med Topigs Norsvin Z-linje som moderdjur. Sålde cirka 2 600 livdjur under året.

Albin, Sören och Fredrik Johansson på Frittorps Lantbruk.Foto: Svenska Köttföretagen

4 (5) Frittorps Lantbruk AB, Fredrik Johansson, Vara

110 suggor i produktion, 3-veckorssystem. Avelsbesättning med Topigs Norsvin Z-linje som moderdjur. Sålde cirka 1 100 livdjur under året. 

Flistad Lantbruk: Jan Johansson, Maria Svensson och Bo Johansson.
Foto: Svenska Köttföretagen

5 (3) Flistad Lantbruk AB, Bo och Jan Johansson, Vreta Kloster

180 suggor i produktion. Avelsbesättning med DanBred Duroc, Lantras och Yorkshire  som moderdjur. Sålde cirka 1 000 hybrider under året, samt renrasiga galtar till seminstationen.

 

Om livdjurslistan

Topplistan för livdjursbesättningar väger ihop valda egenskaper som poängsätts till ett index.

Egenskaper som ingår är:

  • Antal avvanda per kull.
  • Andel förstagrisare respektive andel >6 kull.
  • Andel semin.

Uppgifterna hämtas från WinPig och grundas på renrasiga djurs grisningar, betäckningar och avvänjningar under 2024. Antal avvanda per kull är korrigerat för om det är renraskullar eller om det är korsningskullar. 

Listan är framtagen i samarbete mellan Svenska Köttföretagen och Gård & Djurhälsan.

 

Grisföretagaren

Artikeln publicerades onsdag den 18 juni 2025

Senaste

Diffus lösning kring näringsförsörjning i nya kostråd

”Ät gärna kött, men inte så mycket. Ät inte mer än 350 gram rött kött i veckan, tillagad mängd. Det motsvarar 400–500 gram rått kött. Bara en liten del av det bör vara chark. Kött ger bra näring, men att äta mer än vad som rekommenderas är inte bra för hälsan. Svenskt och miljömärkt är bra miljöval.” Så lyder Livsmedelsverkets kostråd som lanserats under våren. Isabel Moretti, vd på Svenskt Kött, kommenterar.

 

Kommentera