Under tisdagen invigdes Hållsta Nova, Svenska Köttföretagens nya seminanläggning för gris.
Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare och Viktor Tornberg, ordförande för Svenska Köttföretagen och vd för KLS lyckades efter lite trassel att klippa invigningsbandet. Foto: Carolina Wahlberg
– Den nya seminstationen här i Hållsta är ett viktigt tecken på att slakten och producenterna tillsammans satsar på den svenska självförsörjningsförmågan. Vi vet att politikerna tagit ett beslut om en Livsmedelsstrategi 2.0 – det här är branschens största initiativ i den livsmedelsstrategin. Vi bygger Hållsta Nova för att säkra en framtida svensk grisproduktion, men också för att ytterligare utöka konkurrenskraften för alla svenska grisproducenter, sa Svenska Köttföretagens ordförande Viktor Tornberg, under sitt invigningsanförande.
Runt 280 grisintresserade personer hade samlats på den nya anläggningen utanför Hållsta i Södermanland, för att fira, mingla och få möjlighet att titta in i den nya anläggningen.
På plats fanns också en rad olika utställare i form av bland annat avelsbolag, teknikföretag och rådgivningsaktörer. På scenen hölls även ett antal mindre föredrag med för dagen passande teman.
Kön ringlade sig lång när besökarna väntade på att få slussas in i den nya anläggningen. Foto: Carolina WahlbergFullt med folk i tappningsgropen där personalen effektivt kommer att kunna ta hand om galtarnas spermier. En person kommer att kunna samla spermier från tre galtar åt gången. I gul väst syns seminstationchef Mikaela Lekenvall. Foto: Carolina WahlbergI galtstallet kommer det finnas plats för totalt 352 djur. Var sjätte vecka kommer det komma nya galtar till anläggningen. Foto: Carolina WahlbergElever från Ultuna studentkår fick en pappersgris av Svenska Köttföretagen. Foto: Carolina Wahlberg
– Satsningen ger en framtidstro – att det är fler än grisbönderna som investerar. Att det investeras i en seminstation betyder ju att Svenska Köttföretagen och dess ägare, alltså våra slakterier, också tror på framtiden, sa Johan Eriksson, ordförande för Sveriges Grisföretagare. Foto: Carolina Wahlberg
Läs mer om anläggningen i Jordbruksaktuellt nummer 18 och Grisföretagaren nummer 9.